Зеленський пояснив, навіщо Путіну ядерна зброя в Білорусі

Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з лідером КНР Сі Цзіньпінем у Москві не отримав бажаних гарантій.

Заява російського диктатора про розміщення РФ ядерної зброї в Білорусі сигналізує про це, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю агенції Associated Press.

"Китай протягом багатьох десятиліть був економічно і політично прихильним до Російської Федерації. Забезпечував Путіну дипломатичне прикриття, дотримуючись офіційної позиції нейтралітету у війні", ‒ сказав він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Минулого тижня китайський лідер відвідав Кремль із візитом, піднявши перспективу того, що Пекін може бути готовий надати Москві зброю та боєприпаси, необхідні для поповнення її вичерпаних запасів. Але триденна поїздка Сі Цзіньпіна завершилася без такого оголошення. І саме після цього Путін оголосив, що розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі, щоб наблизити ядерні запаси РФ до території НАТО.

"Такий крок Путіна мав на меті відвернути увагу від відсутності гарантій, яких він не отримав від Китаю. Що це означає? Це означає, що візит Сі Цзіньпіня в Москву був недобрим для Росії", ‒ припустив Зеленський.

Сі Цзіньпін перебував із триденним візитом у Москві. 20 березня він провів переговори з Путіним. 21 березня очільник КНР повторив заяву про мир, сказавши, що кількість прихильників переговорів зростає.

25 березня президент країни-агресорки РФ Володимир Путін заявив про будівництво сховища для тактичної ядерної зброї на території Білорусі.

План Кремля розмістити ядерну зброю в Білорусі нафталіновий інструмент ядерного шантажу. Сполучені Штати Америки і Європейський Союз в цій ситуації дуже чітко й однозначно реагують. Вони не планують вестися на цей шантаж. Водночас у правлячого режиму Білорусі є час подумати.

Ядерна зброя у Білорусі нестиме загрозу європейській безпеці, сказав голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Також заяви Путіна прокоментували в адміністрації президента США.