20 лютого по всій Польщі фермери вийдуть на масові страйки

Польські фермери страйкують проти зеленого курсу Європи

У Польщі 20 лютого 2024 року відбувається великий страйк фермерів, у відповідь на який заплановано блокаду доріг і протести. Головні вимоги аграріїв - це відмова уряду від Європейського зеленого курсу і заборона імпорту сільськогосподарської продукції з України, повідомляє RMF24.

За даними поліції, було зареєстровано 580 протестів по всій країні, в яких планується взяти участь близько 70 тисяч осіб. Це величезна подія, яка потребує залучення значної кількості правоохоронців.

У зв'язку зі страйком фермерів на дорогах по всій Польщі очікуються серйозні затори, оскільки протестувальники мають намір блокувати ключові ділянки доріг як у містах, так і за їх межами.

У Варшаві аграрії не зможуть заїхати у місто на сільськогосподарській техніці, але вони планують заблокувати швидкісну дорогу S2 на околиці столиці і основні під'їзні шляхи до міста. Протести також відбудуться в інших польських містах, хоча в деяких заборонили страйк. Фермери подали апеляції і чекають на рішення суду.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск зазначив, що уряд робить усе можливе, щоб знайти компроміс з українськими колегами і послабити вимоги щодо зеленого курсу. Водночас він закликав фермерів не давати себе використовувати у політичних цілях противниками уряду.

Під час попереднього протесту фермерів у Варшаві виникли стирки з поліцією, в результаті яких постраждали кілька поліцейських, а десятки протестувальників були затримані за агресивні дії.

Раніше повідомлялося, що польські фермери погодилися пропускати вантажівки в Україну в пункті пропуску "Дорогуськ", але не відмовляться від блокади транспорту при виїзді з нашої країни.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що більшість українського експорту йде через порти Чорного моря і Дунаю. Тому проблема польських фермерів пов'язана з експортом сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі, а не з України.