Як економити до 30% на покупках: огляд товарів власних торгових марок 

У останні роки в усьому світі все більше людей обирають власні торгові марки. Це пов'язано з змінами в поведінці споживачів, які шукають способи заощадження, а також зі зростанням цін на продукти харчування та інші товари. За даними Nielsen, у 2022 році 44% людей купували хоча б один товар власної торгової марки щотижня, що на 10% більше, ніж у 2021 році.

Попит на більш доступні товари помітно зросла в Україні після початку запровадження карантину. Завади в постачанні імпортної продукції, зменшення доходів і, як наслідок, зниження купівельної спроможності змусили українців шукати альтернативи відомим брендам. Хоча ситуація з постачанням вже стабілізувалась, а дефіциту товарів відомих компаній немає, все одно продукція власних торгових марок є хорошим варіантом для заощаджень.

Власні торгові марки, також відомі як Private Label, є поширеним явищем у світовій роздрібній торгівлі. Це товари, які спеціально створюються для конкретної торговельної мережі і продаються під її брендом. Їх головна мета - забезпечити споживачів доступною продукцією. За даними Consumer Reports, якість товарів власних торгових марок не поступається, а може бути навіть вищою, ніж у продуктах відомих брендів.

Чому так висока якість? Основна причина полягає в тому, що мережі не витрачають кошти на рекламу та просування, тому їх вартість виробництва нижча. Таким чином, товари власних торгових марок вирізняються нижчою ціною, не поступаючи в якості.

Процес запуску товарів власних торгових марок на полиці супермаркету складається з кількох етапів. По-перше, потрібно знайти перевіреного постачальника, який може бути як невеликим локальним підприємством, так і великою компанією, що виробляє продукцію для відомих брендів. Після цього проводиться аудит якості, включаючи перевірку відповідності продукції українському законодавству та санітарним нормам, а також внутрішнє тестування та дегустація.

Головна мета мережі супермаркетів VARUS, яка має власну торгову марку під назвою Varto, - забезпечити клієнтів якісною і доступною продукцією. Бренд Varto запустив свій перший товар у продаж у 2012 році і на сьогодні налічує понад 500 товарів різних категорій. Продукція Varto вирізняється високою якістю і конкурує з відомими брендами за рахунок нижчої ціни. Крім продовольчих товарів, Varto також пропонує товари для малюків, засоби по догляду за собою та для прибирання.