Більша частина американської військової допомоги для України витрачається в США – ЗМІ

Більша частина грошей, що надсилають США для допомоги Україні, витрачається на створення нової зброї або заміну існуючої, а не напряму на підтримку української армії. За даними The Washington Post, приблизно 90% $68 млрд допомоги йде на американські виробничі лінії, де виготовляють нову зброю для НАТО.

За даними аналізу видання, в США є 13 виробничих ліній, розташованих у 10 штатах та 11 містах, які замінюють обладнання відправлене в Україну з американських запасів. Таке рішення стало звичним практикою після вторгнення Росії в Україну.

Марк Канціан із Центру стратегічних та міжнародних досліджень зауважив, що значна частина призначених грошей витрачається не на українську територію, а на самій території США. Він вважає, що неправильно вважати цей процес «допомогою», оскільки велика кількість грошей йде на власні потреби США.

Сенатор Джей Ді Венс заявив, що виробництво зброї в Огайо важливо, але ще краще використовувати її для захисту Сполучених Штатів, а не відправляти до України, де існує корупційна ситуація. Однак він підтримує потребу української армії у танках США, але водночас багато американських громадян переймаються тим, що необмежені кошти будуть використані на фінансування війни в Україні.

Наразі, через розбіжності між республіканцями та демократами щодо планів щодо охорони південного кордону США, нова допомога для України та Ізраїлю буде складно затвердити до кінця 2023 року. Це впливає на відносини між Сполученими Штатами та Україною, а також на рішення Німеччини щодо фінансової підтримки бізнесу або надання допомоги Україні.

Раніше, Олаф Шольц, німецький канцлер, обіцяв Євросоюзу підтримати Україну чотирирічним пакетом допомоги на суму €50 млрд, але заморозка державних витрат Німеччини може призвести до зміни цього рішення.