Блокада дає "плоди": як змінився товарообіг із Польщею від початку протестів фермерів

Україна залишається найбільшим торговим партнером Польщі поза Євросоюзом

За 2023 рік експорт польських товарів до України становив близько 12 млрд доларів, а експорт українських товарів до Польщі – 4,7 млрд доларів. Проте ситуація різко змінилася до гіршого через блокаду кордону фермерами та далекобійниками.

Про це повідомили джерела у Державній митній службі, пише "Главком".

За даними в опублікованій таблиці, починаючи з листопада 2023 року, коли почалися протести польських фермерів, цифри постійно зменшувалися.

Ще у жовтні 2023 року різниця між загальним обсягом товару, вивезеного з України та ввезеного в Україну порівняно з жовтнем 2022 року, була позитивною і становила +48,2 тис. тонн.

Але вже у листопаді динаміка набула негативної тенденції: -184,4 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом 2022 року, а у грудні вже -251 тис. тонн.

Скорочення обсягів товарообігу з Польщею

З початком 2024 року тенденція до скорочення обсягів товарообігу з-за кордону з Польщею погіршилась:

  • У січні різниця становила -111,7 тис. тонн порівняно із січнем 2023 року.
  • У лютому негативне значення майже втричі (-302 тис. тонн).
  • У березні різниця сягнула -672,8 тис. тонн.

Згідно з наданими джерелом у Державній митній службі цифрами, скорочення обсягу товарів за останні півроку порівняно з аналогічним періодом рік тому (жовтень-березень) становило майже 1,5 млн. тонн.

Блокада кордону і проблеми

Зазначимо, що вимоги польських фермерів, які блокують кордон, включають заборону імпорту українських сільськогосподарських продуктів та підтримку сільськогосподарського сектору з боку уряду Польщі.

Протести викликали значні проблеми із перетином кордону: було заблоковано КПП, а рух вантажівок в Україну перенаправлявся на пункти пропуску на кордоні з іншими країнами.

Протести висвітлили виклики, з якими стикається сільськогосподарський сектор Польщі та інших країн Європи, оскільки вони намагаються конкурувати з дешевшою продукцією з України та інших країн.

Раніше експерт розповів як блокада польського кордону вплинула на вартість продуктів в Україні.