Чехія готова підтримати Німеччину у посиленні ППО України

Чехія готова бути посередником в німецькій ініціативі щодо ППО в Україні

Міністр оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що її країна готова бути посередником у німецькій ініціативі щодо посилення протиповітряної оборони (ППО) України. Вона зробила цю заяву під час пресконференції з нідерландським міністром оборони Кайсою Оллонгрен.

"Якщо це буде така ж форма співпраці, як у випадку з ініціативою щодо боєприпасів, ми готові знову виступити країною-посередником", - сказала міністерка.

Як пояснила Чернохова, ініціатива Чехії щодо боєприпасів доводить світові свою здатність встановлювати контакти та ефективно знаходити необхідне військове обладнання для надання допомоги Україні. Міністри також підписали меморандум про взаєморозуміння. Це означає, що Нідерланди долучилися до чеської ініціативи з закупівлі боєприпасів для України у країнах, що не входять до Європейського Союзу. Нагадаємо, що Нідерланди вже заявили, що виділять на цю ініціативу 250 мільйонів євро.

Засідання Ради Україна-НАТО розгляне питання про посилення української ППО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив про проведення 19 квітня засідання Ради Україна-НАТО, на якому буде обговорено питання щодо посилення протиповітряної оборони України.

18 квітня Німеччина закликала Європейський Союз і країни НАТО зміцнити протиповітряну оборону України. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус та міністр закордонних справ Анналена Бербок запропонували третім країнам, крім ЄС і НАТО, розглянути цю ініціативу на зустрічі міністрів закордонних справ країн G7, яка відбудеться цього тижня.

Джерело: NV