"Цензура в інтернеті": Нацрада відповіла на побоювання українців

Очільниця Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк каже, що регулювання онлайн-сегмента інформаційного простору є світовою тенденцією.

В Україні ці норми будуть розширюватися, сказала вона в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Закон "Про медіа" не передбачає підзвітності соцмереж чи інших платформ спільного доступу до відео. Він уперше в історії України запроваджує регуляцію онлайн-простору, проте фактично не зачіпає цифрові платформи. Коли закон був ще проєктом і над ним працювала робоча група, багато галасу здіймалося навколо регулювання інтернету, що трактувалося як капітальний наступ на свободу слова. Хоча регулювання онлайну нормальна й необхідна практика в усьому демократичному світі. Проте розробники закону зупинилися на вкрай обережному ліберальному підході, як першому кроці", вказала Герасим'юк.

Зараз діє добровільна реєстрація онлайн-медіа. Блогери також можуть реєструватися заради переваг, які дає така реєстрація.

З платформами доступу до інформації та відео Нацрада може укладати меморандуми про співпрацю і звертатися з проханням видалити контент, якщо він порушує українське законодавство про медіа.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Про більше поки що не йдеться. Водночас ми усвідомлюємо, що регулювання онлайну є невідкладною світовою тенденцією, і до цього йдуть десятки країн. Тому з часом і в Україні ці норми будуть розширюватися і доповнюватися новими", додала Герасим'юк.

Блогери без реєстрації не є суб'єктами у сфері медіа і підстав застосовувати до них заходи реагування немає.

"Однак відповідно до закону Національна рада може звертатися до іноземних провайдерів аудіовізуальних медіасервісів на замовлення, а також провайдерів платформ спільного доступу до інформації щодо обмеження поширення на території України програм і користувацької інформації чи відео, які порушують вимоги статей 36, 42, 119 закону. Тобто вимога дотримуватися норм закону щодо контентних обмежень стосується всіх і зареєстрованих медіа, і незареєстрованих суб'єктів", заявила вона.

Якщо блогер порушує вимоги закону, регулятор може зв'язатися з адміністратором платформи, на якій він діє.

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про медіа" 29 грудня. Ухвалення закону є однією з вимог для вступу України до Європейського Союзу.

Рада національної безпеки та оборони ще 11 лютого 2022 року запровадила санкції проти телеканалу "Наш", який належить колишньому "регіоналу" Євгену Мураєву.