Цукерберг будує один із найдорожчих комплексів у світі з великим бункером

Генеральний директор компанії Meta Марк Цукерберг будує великий комплекс на Гаваях, який має підземний бункер. Вартість цього будівництва становить $100 млн, а разом із землею - $270 млн. Згідно з розслідуванням видання WIRED, це стане одним із найдорожчих приватних будівництв у сучасній історії.

Територія, на якій проводиться будівництво, оточена високою стіною. Охоронці постійно знаходяться біля в'їзних воріт та патрулюють навколишні пляжі на квадроциклах. За джерелами, різні будівельні команди працюють над окремими проєктами і їм заборонено спілкуватися з працівниками інших команд щодо своєї роботи. Крім того, заборонено робити фото або відео зображень об'єктів. Марк Цукерберг почав процес купівлі землі ще у 2014 році.

Важливо відзначити, що великий комплекс буде мати підземне укриття та власні джерела енергії. У бункері буде розташовано кімнату для проживання і механічну кімнату. Також там будуть сталеві броньовані двері, які залиті бетоном. Всі входи та виходи в будівлях комплексу будуть мати двері з замками, що відкриваються за допомогою клавіатури та мають звукоізоляцію. Бібліотека також матиме потаємні двері.

Бункер повністю буде незалежним від зовнішнього світу. Він буде містити резервуар з водою діаметром майже 17 метрів і висотою 5,5 метри. Їжа буде забезпечена завдяки домашнім тваринам та посадкам на території ранчо.

Розслідувачі зауважили, що процес будівництва комплексу базувався на юридичних маневрах та політичних зв'язках, і часом, за думкою джерел, виявляв зневагу до місцевої громадськості.

Варто відзначити, що Гавайські острови є найвіддаленішим місцем, де проживають люди. Відстань до узбережжя США становить 3700 кілометрів, а до Японії - 6195 кілометрів.