"Енергосистема захищена краще, ніж торік: Данілов про підготовку до масованих ракетних ударів

Енергосистема України була підвищена в графіку захисту від ракетних атак у порівнянні з минулим роком.

Нові засоби ППО поступово надходять, деякі з них здаватимуться в оренду на потрібний термін, щоб Україна мала можливість захищати своє небо. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на "Українському радіо".

"Щодо захисту енергосистеми, ми провели чотири засідання Верховного головнокомандувача та одну нараду з питань національної безпеки і оборони. Це питання під постійним контролем. В кожній області є її власне завдання, відповідні міністерства працюють у цьому напрямку ", - зазначив він.

Данілов також підкреслив, що головним пріоритетом є підготовка до зими, щоб наших громадян могли захистити від ракетних атак на критичну інфраструктуру, яку Росія зазвичай атакує взимку.

"Я думаю, що ми будемо краще підготовлені, ніж минулого року, оскільки ми вже маємо досвід і розуміємо, звідки очікувати небезпеки", - сказав Данілов.

Секретар РНБО заявив, що засоби протиповітряної оборони обов'язково будуть, але форма їх одержання, чи то оренда, чи надання матеріально-технічної допомоги, чи покупка, - це не є пріоритетним.

За його словами, деякі країни мають внутрішні правові акти, які не дозволяють їм продавати засоби ППО Україні.

"Тому деякі засоби будуть передаватися в оренду на той термін, який потрібно, щоб ми могли мати можливість і здатність", - зазначив секретар РНБО.

Данілов запевнив, що українські ППО володіють технікою, яка може збити російські "Кинджали".

"Небезпека від "Кинджалів" не зникла. Я не знаю, кого Путін хоче налякати. Росіяни періодично запускають їх на нас, але ми вже маємо елементи протиповітряної оборони, які дозволяють збивати "Кинджали". І ми вже це багато разів продемонстрували над Києвом ", - підкреслив секретар РНБО.

Українські енергетики продовжують готувати енергосистему до опалювального сезону. Відновлено вже 60-80% планування енергосистеми.

Минулого року Росія активно атакувала енергетичну інфраструктуру України ракетними ударами. Україна витримала більше 10 масштабних обстрілів. Ворог використовував десятки ракет різних типів та дальності.

Через недостачу потужності в енергосистемі, Міненерго доводилося відключати споживачів від постачання електроенергії.