Глава Федерації металургів попередив про наслідки підвищення тарифу на передачу електроенергії

Український гірничо-металургійний комплекс, не зважаючи на кризу, є найбільшим донором Збройних Сил України та надає значну допомогу військовим силам. Існує пропозиція від Укренерго про підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії, проте це може негативно вплинути на бізнес. Голова Федерації металургів України, Сергій Біленький, висловив думку, що краще уникнути підвищення цих тарифів шляхом реструктуризації боргів державної енергокомпанії.

За словами голови Федерації, гірничо-металургійний комплекс є основним спонсором Збройних Сил України. Компанії галузі витрачають значний обсяг ресурсів для надання допомоги армії. Це включає закупівлю необхідного обладнання та матеріалів з погодженням із відповідними підрозділами ЗСУ, а також інші види підтримки. Компанії галузі також приділяють багато уваги роботі з ветеранами, оскільки багато працівників вже мобілізовані.

У той же час, через постійне зростання тарифів на електроенергію, галузь глибше потрапляє в кризу і втрачає здатність надавати допомогу. Замість розвитку, галузь зараз має думати про виживання. Зростання тарифів призводить до неконкурентоспроможності виробництва, зменшення обсягів виробництва та, в окремих випадках, навіть до закриття підприємств. Однак зупинка галузі означає втрату спеціалістів, адже потім буде складно зібрати повторно кваліфікованих працівників.

За думкою експерта, Укренерго має домовитися з партнерами про реструктуризацію своїх заборгованостей та утримати тарифи від підвищення. Це буде вигідним для самого Укренерго, яке уникне потреби шукати кошти на короткострокове погашення кредитів і зможе зробити це у спокійному режимі після війни. Підвищення тарифів, коли економіка знаходиться в реконструкції, може призвести до того, що люди не будуть мати можливості сплачувати податки. Тому на рівні уряду слід розглянути ці питання.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вже дала попередню згоду на збільшення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії для бізнесу. Після впровадження цих змін очікується, що дохід монополіста Укренерго зросте до 58,7 млрд грн. Гроші, отримані за рахунок підвищених тарифів, будуть використовуватися для погашення кредитів компанії, незважаючи на те, що всі українські підприємства вже проводять реструктуризацію боргів.

Виконавчий директор Національної асоціації добувної промисловості України (НАДПУ), Ксенія Оринчак, зауважила, що немає логічного пояснення для підвищення тарифів Укренерго, оскільки компанія має підтримку та фінансування від західних партнерів. Українські підприємства не мають такої можливості і фактично знаходяться на межі виживання.