Історичне рішення: ВООЗ ухвалила резолюцію, ініційовану Україною та Нідерландами

Історичне рішення: ВООЗ ухвалила резолюцію, ініційовану Україною та Нідерландами

Головна структура ВООЗ ухвалила резолюцію щодо ментального здоров'я у часи воєн та катастроф

Головна структура Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я (ВООЗ) прийняла резолюцію про ментальне здоров'я під час воєн та катастроф, ініційовану Україною та Королівством Нідерландів. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Резолюція спрямована на посилення психосоціальної підтримки в країнах, особливо в умовах воєн, природних катастроф і гуманітарних криз. Країни-члени погодились інтегрувати ментальне здоров'я та психосоціальну підтримку в системи реагування на надзвичайні ситуації.

"Йдеться про зміцнення ментального здоров'я та психосоціальної підтримки на всіх етапах надзвичайних ситуацій, зокрема під час воєн, природних катастроф та гуманітарних криз. Це аспекти, які ми враховуємо в Україні під час реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" за ініціативи першої леді України Олени Зеленської", - зазначають у МОЗ.

Майже всі люди, постраждалі від надзвичайних ситуацій, зазнають психологічного стресу, при цьому кожен п'ятий може мати психічний розлад, додається у заяві МОЗ. Резолюція закликає до надання якісних послуг у сфері ментального здоров'я, які будуть доступні всім, зокрема в нестабільних і постраждалих від конфліктів районах.

Увага до ментального здоров'я на часи воєн

ВООЗ зобов'язали надавати технічну підтримку, сприяти міжвідомчій координації та забезпечувати інтеграцію ментального здоров'я в рамки підготовки та реагування на надзвичайні ситуації. Прогрес буде відстежуватися за допомогою щорічних звітів до Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я з 2025 по 2031 роки.

Резолюція стала ініціативою України та Нідерландів за підтримки інших країн-членів ВООЗ. Цей документ вважається важливим кроком на шляху до світу, де кожен має доступ до необхідної допомоги у найважчі моменти свого життя, заключається в заяві МОЗ.

Нагалаємо, більшість вимушених переселенців не мають куди повертатися, а життю українців в будь-якій частині країни загрожує небезпека. Про це сказала перша леді Олена Зеленська в коментарі до "Радіо Свобода". Зеленська підкреслила, що в умовах війни важко чути, що хтось втомився, оскільки існує постійна загроза для життя людей.

Читайте також: