ВООЗ ухвалила ініційовану Україною резолюцію щодо ментального здоров’я

ВООЗ ухвалила ініційовану Україною резолюцію щодо ментального здоров’я

Україна та Нідерланди ініціювали резолюцію щодо ментального здоров'я в умовах війн та катастроф

Міністерство охорони здоров'я повідомило про прийняття резолюції щодо ментального здоров'я у часи війн та катастроф на 77-й Всесвітній асамблеї охорони здоров'я, яка була ініційована Україною.

"Прийнятий документ є важливим кроком на шляху до світу, де кожен має доступ до необхідної психологічної допомоги у найважчі моменти свого життя. Питання ментального здоров'я та психосоціальної підтримки будуть інтегровані в системи реагування на надзвичайні ситуації. Україна готова ділитися своїм унікальним досвідом у подоланні масштабних криз в ментальному добробуті нації, що виникають під час конфліктів, катастроф чи інших надзвичайних ситуацій", - заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Згідно з резолюцією, майже всі люди, що постраждали від надзвичайних ситуацій, зазнають психологічного стресу, а кожен п'ятий, можливо, матиме психічний розлад. Документ закликає до надання інтегрованих і якісних послуг у сфері ментального здоров'я, які будуть доступні всім, особливо в нестабільних та постраждалих районах, де відбуваються конфлікти. Резолюція також закликає держави-члени реалізувати Комплексний план дій ВООЗ щодо ментального здоров'я на 2013-2030 роки, включаючи ментальне здоров'я та психосоціальну підтримку в заходи з підготовки до надзвичайних ситуацій, реагування та відновлення.

Згідно з резолюцією, необхідно інвестувати в послуги на рівні громади та міжсекторальну координацію для поліпшення доступу до допомоги. Вона також підкреслює потреби у ментальному здоров'ї працівників охорони здоров'я та гуманітарної сфери, які часто піддаються стресу під час надзвичайних ситуацій.

ВООЗ виконуватиме технічну підтримку, сприятиме міжвідомчій координації та забезпечить інтеграцію ментального здоров'я та психосоціальної підтримки у рамки підготовки та реагування на надзвичайні ситуації. Прогрес буде відстежуватися за допомогою щорічних звітів до Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я з 2025 по 2031 роки.

Ця резолюція стала прогресивною ініціативою України та Нідерландів і була підтримана багатьма країнами-членами ВООЗ. Вона відкриває шлях до світу, де кожна людина має доступ до необхідної допомоги у найважчі моменти свого життя.

Читайте також: