Корнієнко каже, що його слова про "посилення ролі президента в Україні" неправильно зрозуміли

Віцеспікер Верховної Ради і народний депутат від "Слуг народу" Олександр Корнієнко спростував, що говорив про перехід України від парламентсько-президентської до президентської форми правління. Він мав на увазі поточний воєнний стан.

Після війни парламенту або українцям на референдумі, можливо, потрібно буде вирішити, який державний устрій вони хочуть бачити в Україні, зазначив нардеп у Facebook.

Вирішити треба буде "з урахуванням майбутніх суспільних запитів і викликів" залишити чинну систему або обрати іншу, наприклад, підсилити чи послабити президента, написав він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"У нас ця парламентсько-президентська модель за змінами 2005−2006 року, які набули чинності у 2006 році. Вона з умовно сильним президентом. Він сильний, але, наприклад, порівнюючи нашу модель із Польщею та Литвою, він слабший. Президент у нас не призначає уряд. Президент не призначає міністрів. Міністрів взагалі призначає безпосередньо коаліція. Це доволі рідкісна форма. Тому фактично, виходить, міністри некеровані прем'єром… І управління всередині уряду відбувається законними/підзаконними актами. Це доволі великі виклики…", пояснив Корнієнко, що мав на увазі.

Так намагаються легалізувати узурпацію влади, однак цей крок лише викличе хвилю негативу у бік Володимира Зеленського. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Микола Мельник.

Вони просто намагаються пояснити, чому йде тотальне порушення законів, пояснив він.

Зеленський коли йшов до влади казав, що треба "просто перестати красти" і тоді ми станемо багатими, нагадав політолог.

Україна суверенна і незалежна, демократична держава, парламентсько-президентська республіка. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент Верховна Рада України. Вона має право усунути президента з поста у порядку особливої процедури.