Хто такий HR Manager: все про професію Ейчар

Останнім часом з'явилося чимало нових професій. Саме тому з'явилися й питання, хто такий hr. Така професія не тільки перспективна, а й дасть змогу швидко заробити.

Інформація, хто такі hr менеджери, дасть змогу легше визначитися з тим, чи варто змінювати свою професію на нову. Тоді професія принесе і задоволення під час навчання. 

Хто такий hr менеджер? 

HR Manager (менеджер з управління персоналом) — це фахівець з управління "людськими ресурсами", відповідальний за координацію та управління різними аспектами роботи з персоналом в організації. Відповідаючи на запитання, hr менеджер хто це, потрібно розуміти всю зони відповідальності такого фахівця. 

hr manager хто це

Обов'язки HR-менеджера можуть включати:

  1. Розробку та впровадження стратегій набору персоналу та відбору окремих фахівців.

  2. Проведення співбесід, підбору та оцінювання кандидатів.

  3. Навчання співробітників, планування їхнього кар'єрного зростання (якщо є бажання самого працівника).

  4. Управління процесом оцінки ефективності роботи співробітників (якщо це потрібно для компанії).

  5. Вирішення конфліктів і розв'язання проблем між співробітниками або навіть відділами.

HR-менеджер і його робота відіграє важливу роль у створенні та підтримці здорового робочого середовища і розвитку професійних навичок співробітників.

Хто такі hr фахівці: що від працівника можуть вимагати роботодавці? 

Мало дізнатися, хто це і що це за спеціальність, потрібно ще й розуміти, які вимоги до такого працівника від вищого керівництва. 

Основні та додаткові обов'язки HR-менеджера можуть варіюватися залежно від розміру та типу організації, але точно доведеться виконувати такі обов'язки:

  1. Найм і відбір персоналу.

  2. Планування та організація тренінгів, семінарів та інших заходів з навчання співробітників, а також розробка програм розвитку персоналу.

  3. Розробка систем оцінки "продуктивності" співробітників, проведення атестації

  4. Управління персоналом. Оформлення трудових договорів, облік робочого часу, вирішення питань, пов'язаних зі звільненнями, переведеннями і підвищеннями на посаді.

  5. Консультування керівництва. Надання консультацій та порад керівництву компанії з питань управління персоналом, стратегії розвитку та схожі проєкти. 

  6. Вирішення конфліктів і проблемних ситуацій між співробітниками або відділами, проведення медіації за необхідності.

В іншому, що робить такий менеджер, визначає керівництво компанії. 

Як стати HR-менеджером в Україні?

Щоб стати HR-менеджером в Україні, точно треба пройти низку обов'язкових етапів:

  1. Здобути освіту у сфері управління персоналом або релевантній галузі. Є й суміжні професії, крім управління персоналом, як-от психологія, соціологія чи бізнес-адміністрування. Вони теж можуть бути корисними.

  2. Отримайте практичний досвід роботи. Спробуйте знайти роботу або стажування у відділі кадрів, HR-агентстві чи іншій організації.

  3. Розвивайте навички комунікації, які точно не будуть зайвими для роботи в HR.

  4. Отримайте сертифікацію. Отримання сертифіката в галузі управління персоналом або HR може підвищити шанси на працевлаштування та просування кар'єрними сходами.

  5. Шукайте відкриті вакансії HR-менеджера на сайтах з пошуку роботи, також розгляньте вакансії в соціальних мережах. Усі ці способи допомагають швидше набратися досвіду. 

  6. Підготуйте якісне резюме. Навіть для стажування варто створити відповідне резюме.

Загалом, якщо хочете змінити професію, постійно вдосконалюйте свої знання та навички, слідкуйте за трендами в галузі управління персоналом та беріть участь у професійних заходах і тренінгах.

Перспективи роботи HR-менеджера в Україні? 

Перспективи для HR-менеджерів в Україні в найближчі роки залишаються досить непоганими. Звісно, і конкуренція теж зростає. З кожним роком саме конкуренція зростатиме. 

хто це hr manager

Ось кілька факторів, які можуть вплинути на перспективи HR-менеджерів в Україні в найближчі роки:

  1. Зростання ринку праці. З розвитком економіки та появою нових підприємств і проєктів зростає попит на кваліфікований персонал. Отже, і менеджер із продажів буде дуже навіть затребуваний.

  2. Цифровізація HR. Впровадження цифрових технологій в управління персоналом створює нові можливості для автоматизації нудних і звичних завдань. Загалом на необхідність кваліфікованих працівників це не вплине. Тільки цим фахівцям також доведеться використовувати більше цифрових технологій у своїй роботі. 

  3. Зміцнення ролі HR у стратегічному плануванні. Уже найближчими роками зросте і прагнення компаній до покращення роботи. Саме цей фактор робить HR-функцію більш стратегічною та затребуваною. HR-менеджери долучатимуться до розробки та реалізації стратегій із залучення, утримання та розвитку персоналу. Загалом їм може істотно додатися роботи. 

Загалом, хороший фахівець з управління персоналом завжди буде затребуваний. Адже якісне управління так званими людськими ресурсами є ключовим елементом успішної роботи будь-якої організації.

Кілька слів про зарплату HR-менеджера 

Зарплата HR-менеджера дуже різниться в різних країнах, що й не дивно. Адже насамперед на зарплату такого фахівця впливає економіка країни, рівень життя, а також розвиток сфери праці.  

Приклади зарплат HR-менеджерів у кількох країнах світу:

  1. У середньому, зарплата HR-менеджера в США може коливатися від 50,000 до 120,000 доларів на рік. Усе залежить від досвіду та місця роботи.

  2. У Великій Британії зарплата HR-менеджера може бути від 25,000 до 70,000 фунтів на рік, залежно від досвіду та регіону.

  3. У Німеччині середня зарплата HR-менеджера становить близько 40,000 - 70,000 євро на рік, з можливістю отримання бонусів і додаткових пільг.

  4. У Китаї зарплата HR-менеджера може варіюватися від 100,000 до 300,000 юанів на рік, залежно від міста, розміру компанії та досвіду.

В Індії зарплата HR-менеджера в середньому становить від 500,000 до 1,500,000 індійських рупій на рік, з урахуванням відмінностей у містах і компаніях. Така зарплата недостатньо висока.