Хто такий project manager: все про професію проєкт менеджер

Обираючи нову професію, варто розглянути й кілька перспективних спеціальностей. Наприклад, дізнатися, хто такий проєкт менеджер і чим він взагалі займається в компанії.

Питання, project manager хто це, важливе і для тих, хто шукає першу професію. У принципі запитання, хто це відкриває багато перспектив. Адже така професія дає змогу заробити і кар'єрно зростати.

Менеджер проєкту хто це?

Менеджер проєктів хто це і що робить: основні та додаткові обов'язки залежать від компанії та країни працевлаштування. Тобто спеціальність перспективна, але не скрізь. 

Проджект менеджер хто це: фахівець, відповідальний за планування, управління та контроль виконання проєкту з метою досягнення поставлених цілей у межах певних обмежень за часом, бюджетом і ресурсами. 

Такий фахівець координує роботу команди, забезпечує комунікацію між учасниками проєкту і вирішує проблеми, що виникають.

проджект менеджер хто це

Кілька слів про історію виникнення спеціальності. Професія project manager виникла через необхідність ефективного управління складними та масштабними проєктами, що потребують узгодженої роботи різних спеціалістів та ресурсів. Її розвиток пов'язаний з багатьма факторами. Загалом це було пов'язано з проєктним підходом для розвитку багатьох сфер. Загалом такий метод почав активно використовуватися в різних галузях діяльності, починаючи з середини XX століття.

Що входить в обов'язки project manager?

Щоб узагалі розглядати таку професію, потрібно зрозуміти, що взагалі входить в основні обов'язки проджект менеджер. 

Основні обов'язки project manager:

  1. Планування проєкту. До їхніх обов'язків входить розробка плану проєкту, визначення цілей, завдань, ресурсів і термінів виконання.

  2. Управління ресурсами теж лягає на менеджера.

  3. Організація роботи команди. Менеджер відповідає за формування команди проєкту, розподіл обов'язків, мотивацію учасників, вирішення конфліктів.

  4. Комунікація. Забезпечення ефективного обміну інформацією між учасниками проєкту, зовнішніми зацікавленими сторонами та замовником також лягає на менеджера. 

  5. Менеджер має моніторити всю роботу команди і в разі виникнення проблем, одразу реагувати та вирішувати їх.

  6. Також менеджер повністю відповідає за підготовку звітів. Він же комунікує із замовником. 

  7. Ризик-менеджмент. Є ще обов'язки, які виконує тільки проджект менеджер. Це оцінка та управління ризиками проєкту для мінімізації негативних наслідків.

Такі обов'язки можуть трохи відрізнятися залежно від конкретного проєкту та сфери, де реалізується цей проєкт.

Ще кілька нюансів: project manager це хто?

Стати таким фахівцем, у теорії, може кожен. На ділі можуть виникнути свої складнощі: адже навчатися доведеться і доведеться регулярно. 

Щоб стати project manager, також знадобиться крім освіти здобути досвід і стежити за ринком.  

хто це проджект менеджер

Що точно доведеться зробити, щоб стати таким менеджером:

  1. Освіта. Багато project manager мають ступінь бакалавра або магістра в галузі управління проєктами, бізнес-адміністрування, інформаційних технологій або інженерії. Проте, це не обов'язково, і деякі компанії навіть не виставляють освіту, як умову працевлаштування. 

  2. У будь-якому разі доведеться пройти спеціальне навчання. Не зайвим буде отримати кілька сертифікатів і дипломів. Чим більше бази, тим краще для майбутнього працевлаштування.

  3. Далі обов'язково, як і в будь-якій професії, потрібно набратися досвіду. Можна розглянути роботу як учасника проєкту або асистента проєктного менеджера, це допоможе отримати практичний досвід і зрозуміти особливості управління проєктами в обраній галузі.

  4. Участь у проєктах. Не зайвим буде брати участь у проєктах, проходити стажування та доповнювати свої практичні знання.  

Проджект менеджеру потрібно вчитися, знову і знову доповнювати свої знання. Для цього потрібно відвідувати курси, семінари, вебінари.

Важливо пам'ятати, що становлення project manager - це процес, що вимагає часу, зусиль і постійного розвитку. 

Які якості потрібні project manager?

Попри всі переваги професії, отримати її вдасться не всім. Для цієї спеціальності потрібні різні навички, а ще сильна стресостійкість. 

Хороший project manager володіє такими якостями:

  1. Уміння надихати та мотивувати команду, керувати проєктом і приймати швидкі рішення.

  2. Здатність ефективно спілкуватися з різними учасниками проєкту, висловлювати свої думки зрозуміло і переконливо, слухати інших і вирішувати конфлікти.

  3. Уміння планувати, управляти ресурсами і дотримуватися термінів, координувати роботу команди і приймати стратегічні рішення.

  4. Гнучкість і здатність швидко адаптуватися до мінливих умов проєкту та нових вимог.

  5. Уміння ефективно розподіляти час і пріоритизувати завдання для досягнення цілей проєкту в строк.

  6. Здатність аналізувати інформацію, виявляти проблеми та знаходити їхні оптимальні рішення.

  7. Готовність і здатність визначати, оцінювати та управляти ризиками проєкту для мінімізації негативних наслідків.

  8. Увага до деталей і прагнення забезпечити високу якість виконання робіт і досягнення цілей проєкту.

  9. Уміння управляти відносинами із замовником, учасниками команди та іншими зацікавленими сторонами, щоб досягти консенсусу і підтримувати позитивний робочий клімат.

  10. Звісно, головною для проджект менеджера залишається стресостійкість. Тобто здатність зберігати спокій і продуктивність в умовах високого навантаження і невизначеності.

В іншому іншим якостям можна навчатися і досить швидко. Для цього потрібно не тільки доповнювати базу знань, а й вчитися взаємодіяти з людьми. Саме від них залежить успіх проєкту. В іншому професію може отримати кожен.