Хто такий Тім Лід: усе про посаду Team Lead

На сучасному ринку праці з'являється все більше нових і перспективних професій. Тому не зайвим буде дізнатися, хто такий тім лід і що входить до його обов'язків. 

Відповідь на запитання, хто такий team lead, допоможе і знайти творчу реалізацію. Адже така професія може принести хороший дохід. 

Кілька слів, qa team lead хто це?

Розбираючись, хто це тім лід, потрібно торкнутися і теми, що робить такий професіонал. 

хто такий team lead

Почнемо з того, що тімлід (від англійського "team lead") — це керівник команди, який відповідає за координацію роботи цієї ж команди над певним проєктом або завданням. Тімлід зазвичай має технічні знання та досвід роботи у відповідній галузі, а також лідерські та організаційні навички. Загалом, йому доводиться багато чого тримати під контролем. 

Професія тімліда виникла у сфері інформаційних технологій і програмування не так давно і у зв'язку з розвитком методологій управління проєктами, як Agile та Scrum. Однак з плином часу цей підхід до керівництва командою став застосовуватися і в інших галузях, де потрібна ефективна робота в групі. Зараз тим лід є в багатьох компаніях.

Роль тімліда полягає в тому, щоб:

  • координувати діяльність членів команди;

  • розподіляти завдання; 

  • вирішувати проблеми, що виникають;

  • забезпечувати комунікацію всередині команди;

  • забезпечувати досягнення поставлених цілей і результатів. 

Тімлід відіграє ключову роль в успішній реалізації проєкту. Без нього дійсно складно організувати роботу навіть невеликої команди.

Що робить тім лід? 

Обов'язки тімліда (team lead) можуть безпосередньо залежати від компанії. Саме вона залишає за собою право вимагати додаткові завдання від тім ліда. 

Що точно доведеться робити в рамках цієї професії:

  1. Тімлід відповідає за управління та постановку, підтримку мотивації членів команди, забезпечуючи ефективну роботу та досягнення поставлених цілей.

  2. Тімлід розробляє план роботи команди, визначає пріоритети завдань, розподіляє ресурси і контролює виконання завдань у встановлені терміни.

  3. Тімлід підтримує відкриту й ефективну комунікацію всередині команди.

  4. Тімлід допомагає учасникам команди у вирішенні проблем, якщо це необхідно. 

  5. Тімлід розв'язує виникаючі конфлікти і проблеми в команді.

  6. Тімлід займається створенням стратегії роботи групи навіть поза проєктами. 

  7. Тімлід виступає як представник команди перед керівництвом та іншими відділами компанії, захищаючи інтереси команди та забезпечуючи її успішне функціонування.

Це лише деякі з обов'язків тімліда, їхній набір може бути розширено, що обов'язково потрібно обговорити до прийняття на роботу.

Як стати тім лідом? 

Щоб стати тімлідом (team lead) в Україні, потрібно володіти певними навичками, досвідом роботи і відповідною освітою. 

хто такий тім лід

Як стати тім лідом в Україні:

  1. Зазвичай для позиції тімліда потрібна вища освіта в галузі інформаційних технологій, програмування, менеджменту проєктів або суміжних галузей. 

  2. Працюйте над розвитком своїх навичок управління командою, комунікації, розв'язання проблем і прийняття рішень. Для цього може знадобитися участь у тренінгах, семінарах, читання спеціалізованої літератури та отримання зворотного зв'язку від колег і керівництва.

  3. Найважливішою навичкою буде отримання досвіду, тобто попрацювати в команді. 

  4. Підтримуйте зв'язки з рекрутерами та професійними мережами в обраній галузі, щоб дізнатися про доступні вакансії на позицію тімліда та отримати рекомендації. Так вдасться знайти першу роботу. 

Для першого працевлаштування потрібно підготуватися до співбесід і тестів, які можуть містити оцінку лідерських і технічних навичок, уміння розв'язувати завдання та працювати в команді.