Кулеба пояснив, як Україна «дотиснула» Угорщину в питанні початку переговорів з ЄС

Україна продемонструвала значну працю, щоб переконати лідерів Європейського Союзу проголосувати за початок переговорів про вступ. Особлива увага була зосереджена на Угорщині. Про це розповів глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю з журналістом Вадимом Карп'яком.

Міністр визнав, що робота над рішенням про розпочаток переговорів була одним із найскладніших випробувань його дипломатичної кар'єри.

"Справді, всі фактори зібралися разом майже чарівним чином. Головне було працювати безпосередньо з представниками Угорщини. Я навіть зустрівся з Сійярто (главою Міністерства закордонних справ Угорщини) вперше з початку війни", - повідомив Кулеба.

Крім того, українські чиновники співпрацювали з лідерами та міністрами інших країн, а також "з тими людьми в Європі, які все ще мають вплив на Орбана (прем'єр-міністра Угорщини)", - додав він.

"Всі ці зусилля повинні були зіткнутися в одній точці, в один момент. Всі повинні були продемонструвати сильний характер і принциповість, щоб довести це питання до кінця. Ми зробили це", - підсумував міністр.

Нагадаємо, 14 грудня глава Європейської ради Шарль Мішель заявив, що лідери Європейського Союзу підтримали початок переговорів з Україною та Молдовою. Під час голосування щодо України угорський прем'єр Віктор Орбан, який був проти відкриття переговорів, покинув зал.

Раніше Орбан підтвердив, що ігнорував голосування за початок переговорів про вступ України до Євросоюзу і його позиція з цього питання не змінилася. Він вважає, що Україна не готова до переговорів про вступ до ЄС і відмовляється від цього рішення.

Зазначимо, що лідери країн Європейського Союзу зберуться на саміті на початку 2024 року, щоб обговорити надання Україні 50 мільярдів євро.