Лубинець просить перевірити законність відпустки без збереження зарплати

Лубинець просить перевірити законність відпустки без збереження зарплати

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець звернувся до Конституційного Суду з поданням щодо перевірки на відповідність Конституції окремих положень Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах військового стану".

Про це повідомляє прес-служба суду, пише "Хвиля".

Так, омбудсмен попросив перевірити на конституційність норми, що дозволяють роботодавцям під час дії військового стану надавати працівникам відпустки без збереження заробітної плати (за винятком відпусток у зв'язку з вагітністю та пологами).

Дмитро Лубинець вважає неконституційним положення щодо можливості перенесення невикористаних днів щорічної відпустки на період після припинення військового стану. Також викликає сумніви законність надання щорічних відпусток без збереження заробітної плати за згодою сторін у період воєнного стану.

Він зазначив, що ці норми можуть порушувати конституційні права громадян на відпочинок та отримання винагороди за працю. На його думку, такі положення закону створюють передумови для зловживань з боку роботодавців та ускладнюють становище працівників.

Конституційний Суд вже розпочав розгляд подання омбудсмена, призначивши суддю-доповідача у справі.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, що у Польщі збільшилася кількість скарг іноземців на роботодавців через невиплату зарплат.

Читайте також: