Міністр освіти відмовився від наукового ступеня після звинувачень у плагіаті

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявив, що відмовився від ступеня кандидата наук.

Він став першим в Україні, хто лишився без цього звання за новим офійним механізмом. Про це міністр повідомив у Facebook 30 травня.

"На собі першим і випробовував механізм відмови. Написав відповідну заяву і від учора (29 травня. Gazeta.ua) вже не є кандидатом наук. Триматися за формальні для себе статуси не збираюся. Набагато важливіші реальні справи та дії", написав міністр.

Лісовий додав, що наступним кроком у становленні нової культури академічної доброчесності має стати відповідний закон, який доопрацьовується.

"В академічному світі науковий ступінь це про цінність та довіру, а ще про здобуття, а не отримання. Як військову форму мають право носити лише військові, так і мати наукові ступені, на мою думку, повинні лише науковці", написав він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Слідом за очільником МОН офіційно відмовився від наукового ступеня голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Він мав ступінь доктора технічних наук.

"Формалізовані наукові ступені часто є "необхідним аксесуаром" і не відображають внутрішньої суті науковця. Науковця, в першу чергу, визначають якість, цитованість наукових праць та впроваджені наукові розробки, а не формалізований диплом", написав Бабак в Telegram.

Таким чином він став другою людиною після Лісового, яка відмовилась від наукового ступеня після звинувачень у плагіаті.

"Десь місяць тому я віддав на перевірку текст своєї докторської дисертації. І так, декілька експертиз показали, що там є часткові збіги тексту з іншими роботами. Хоча їх всі можна пояснити, формально це є порушенням. А через те, що наша задача сформувати нову культуру академічної доброчесності, будемо відмовлятися від старої. І потрібно починати з себе", додав Бабак.

21 березня керівник Малої академії наук та доброволець Оксен Лісовий замінив на посаді міністра освіти Сергія Шкарлета, який подав у відставку і був звільнений.

Нового очільника МОН одразу встигли запідозрити у плагіаті. Ідеться про кандидатську дисертацію з філософії, яку Лісовий захистив 2012 року.

Після скандалу Лісовий подав свою дисертацію на перевірку та обіцяв відмовитися від ступеня, якщо плагіат таки знайдуть.

19 травня Кабмін затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня.