Мобілізація підлітків та вступ українців до ЦАХАЛу: топ фейків пропагандистів цього тижня

У центру боротьби з дезінформацією було опубліковано основні фейки, які російські пропагандисти просували протягом минулого тижня щодо подій в Україні.

Перший фейк полягав у поширенні фальшивого документа в Telegram-каналах про те, що Збройні сили України знаходяться в низькому морально-психологічному стані і пропонуються заходи для його покращення.

Другий фейк стосувався підготовки СБУ та Нацполіції до провокації з використанням біологічної зброї під державним прапором.

Третій фейк пов'язувався з підготовкою мобілізації підлітків від 14 років через нестачу резервів.

Четвертий фейк поширював інформацію про планові відключення світла в Україні навіть без російських атак на енергетичні об'єкти.

П'ятий фейк полягав у поширенні фальшивого відео про мобілізацію в Україні, створеного нібито представниками Збройних сил, що мала на меті збільшити рівень мобілізації серед громадян призовного віку.

Шостий фейк стосувався відеоролика, де представники угруповання ХАМАС висловлюють подяку Президенту України за зброю, яка допомагає протистояти Ізраїлю.

Сьомий фейк стосувався запровадження карантину в Україні через нібито спалах гепатиту А.

Восьмий фейк полягав у поширенні відеореклами на YouTube, де військовий у формі ізраїльської армії агітує військових з України вступати до ЦАХАЛу й воювати проти ХАМАСу.

Дев'ятий фейк стосувався поширення дезінформації про загибель понад 500 американських солдатів в Україні.

Нагадаємо, раніше Центр протидії дезінформації застерігав ЗМІ від маніпуляцій щодо повідомлень про військовий облік для жінок.