Навіщо купувати атомний секонхенд? Міненерго прокоментувало скандальну статтю

Міністерство енергетики України заявило, що видання Forbes Україна, використало «неперевірену, неправдиву та викривлену інформацію» у матеріалі, який присвячений закупівлям Національної акціонерної компанії «Енергоатом». Forbes опублікував статтю, де зазначено, що «Енергоатом» як таке порушує законодавство України, правила будівництва АЕС. У матеріалі стверджується, що «Енергоатом» придбав обладнання від Westinghouse вартістю в $500 млн, яке не передбачено для будівництва атомної енергоблоку в США. Та коли буде використане це обладнання?

«В матеріалі використана неперевірена та викривлена інформація. Більше того, ця стаття повторює російські наративи, які мають на меті дискредитувати компанії, співпраця яких розбила монополію Росії на ринку ядерного палива», - зазначається в повідомленні Міненерго.

За даними Міненерго, російська пропаганда неодноразово запускала подібні історії.

«Їхня мета - ослабити нашу державу та нашу енергетику. Будьте уважні та довіряйте лише офіційним джерелам інформації», - закликають у відомстві.

Теща Котіна та нерухомість

Раніше журналісти проєкту «Схеми» від «Радіо Свободи» встановили, що теща голови «НАЕК Енергоатом» Петра Котіна, 70-річна жінка, придбала нерухомість та земельну ділянку поблизу Києва під час повномасштабної війни, не маючи в офіційно декларованих доходів.

Улітку 2023 року родичка Котіна купила двоповерховий будинок площею майже 300 кв. м. Загалом, власність спільно з землею обійшлась тещі президента «Енергоатома» в 7 млн гривень.

Пізніше нардепи від фракції «Голос» звернулись до Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції щодо голови «Енергоатома» Петра Котіна.

Перехід до альтернативних постачальників

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, країна повністю відмовилася від постачання російських запчастин для атомних реакторів. Зараз активно розвиваються технології малих модульних реакторів, які є альтернативою російським системам.