«Не після різдвяного лікеру». Кірбі нагадав Конгресу, що допомога Україні потрібна зараз

Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі закликав Конгрес США ухвалити рішення про допомогу Україні після заяви президента РФ Володимира Путіна. Він зазначив, що жорстоке вторгнення Путіна в Україну триває вже майже 20 місяців. За його словами, мир настане тільки після досягнення цілей України, які виставив Путін. Кірбі сподівається, що ті республіканці в Палаті представників, які тримали в заручниках допомогу Україні, почули це послання Путіна і вживуть необхідних кроків.

Кірбі наголошує, що український народ постійно стикається з обстрілами своїх міст, а Росія спрямовує їх на критично важливу інфраструктуру. Він закликає надати допомогу Україні негайно, а не затримувати її до святкових канікул. Кірбі також зазначає, що Путін не тільки веде війну проти України, а й порушує міжнародний порядок та принципи Статуту ООН.

Він попереджає, що якщо такі диктатори як Путін будуть успішними, то це негативно позначиться на свободі і процвітанні у всьому світі. Тому Америка не може відмовитися від допомоги. Інші країни спостерігають за тим, чи прийме Конгрес запит президента щодо фінансування України.

Тим часом, спікер Палати представників Майк Джонсон не підтримав пропозицію продовжити на тиждень роботу Конгресу США для ухвалення додаткового фінансування України перед Різдвом. Однак, Білий дім вважає, що республіканці мають завершити роботу, перш ніж повертатися додому на свята. Президент Байден закликав Конгрес не віддавати Путіну "подарунок" і швидко ухвалити допомогу Україні.

Важливо зазначити, що фінансування військової допомоги Україні від США обмежується і потребує додаткових коштів. Президент Байден запропонував Конгресу понад 100 млрд доларів на фінансування, у які входять 60 млрд доларів для України.