Німеччина, Польща, Італія, Іспанія: українцям відповіли, як оформити закордонний паспорт за кордоном

Українці можуть оформити закордонний паспорт за кордоном

У деяких країнах вирішення питання допоможуть Центри ДП "Документ" або дипустанови.

Про це пише "Хвиля" з посиланням на VisitUkraine.today.

Трапляються випадки, коли українцям необхідно оформити паспорт для виїзду за кордон, перебуваючи за межами держави. Для отримання не потрібно повертатися до України.

1. Куди звертатись?

Оформлення закордонного паспорта

Якщо Вам знадобилося оформити закордонний паспорт і ви знаходитесь за кордоном, то існує два варіанти, куди можна звернутися з цим питанням:

  • До дипломатичної установи України.
  • До Центру обслуговування громадян "Паспортний сервіс" у Варшаві, Кракові, Гданську, Вроцлаві, Стамбулі, Празі, Братиславі, Берліні, Кельні, Мюнхені, Валенсії, Мадриді та Мілані.

2. Коли потрібно подати заявку?

Випадки, коли необхідно звернутися за оформленням закордонного паспорта:

  • перше отримання;
  • зміна прізвища чи імені;
  • закінчення терміну дії паспорта;
  • відсутність вільних сторінок у паспорті;
  • ушкодження паспорта або його непридатність для подальшого використання;
  • помилка в інформації, що внесена до паспорта.

3. Строк дії закордонного паспорта

Закордонний паспорт оформляється особам, які не досягли 16-річного віку, на чотири роки, а особам, які досягли 16-річного віку – на десять років.

Оформити свій перший закордонний паспорт громадянин України може у будь-якому віці, починаючи з народження.

4. Перелік документів

Загранпаспорт. Украина

Оформлення закордонного паспорта здійснюється за попереднім записом на сайті Міністерства закордонних справ України.

Перелік документів для осіб віком від 16 років:

1. попередній закордонний паспорт, що підлягає обміну (якщо паспорт оформляється не вперше) + копія 1-ї сторінки + копія сторінки з консульським обліком + відміткою про ПМП (за наявності);

2. внутрішній паспорт у вигляді книжечки або ID-картки + копія (у разі неможливості подати внутрішній паспорт подається свідоцтво про народження) + копія;

3. документ, що підтверджує постійне проживання або тимчасове перебування за кордоном + копія, а також документ, що підтверджує реєстрацію місця проживання за кордоном.

4. довідка про реєстрацію місця проживання в Україні + копія;

5. довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП; за наявності) + копія;

6. у разі оформлення закордонного паспорта замість втраченого/викраденого до заяви додається документ (протокол, довідка тощо), виданий компетентним органом держави, в якій було втрачено чи викрадено паспорт, що підтверджує факт звернення власника щодо його втрати чи викрадення. Такий документ подається без легалізації та перекладу українською мовою.

У разі оформлення паспорта у зв'язку зі зміною персональних даних (прізвища та/або імені) до заяви додається документ, що підтверджує таку зміну (свідоцтво про шлюб, розірвання шлюбу, рішення суду тощо). При цьому оформлення закордонного паспорта на нове прізвище та/або ім'я має передувати переоформлення внутрішнього паспорта (ID-картки).

У разі якщо заявнику раніше не оформлявся документ, що засвідчує особу, підтверджує громадянство України та/або надає право на виїзд з України та в'їзд до України, при оформленні паспорта для виїзду за кордон вперше, подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (за винятком випадків, коли батьки на момент його народження були громадянами України.

Перелік документів для осіб віком до 16 років:

1. попередній закордонний паспорт дитини, яка підлягає обміну (за наявності) + копія 1-ї сторінки (у разі оформлення паспорта вперше подається довідка про реєстрацію особи громадянином України або інший документ, що підтверджує належність до громадянства України);

2. для осіб віком до 10 років обов'язково подається фотографія розміром 10х15 сантиметрів для сканування цифрового зображення обличчя;

3. ID-картка дитини (за наявності) + копія;

4. свідоцтво про народження (документ, виданий компетентними органами іноземної держави, подається легалізованим перекладом українською мовою, засвідченим штампом "Апостиль" компетентного органу іноземної держави, в якому здійснено переклад, або українським нотаріусом).

5. документ, що підтверджує постійне проживання чи тимчасове перебування за кордоном (за наявності) + копія; 6. документ, що засвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, у тому числі документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави, що підтверджує повноваження особи щодо подання інтересів дитини щодо оформлення паспорта для виїзду за кордон, - у разі подання документів законним представником крім випадків, коли законним представником є ​​один із батьків