Норвегія вдарила по Кремлю новими санкціями

Норвегія запровадила нові санкції проти Росії.

Країна приєдналася до 11-го пакету санкцій ЄС, який було запроваджено у червні, повідомляє сайт МЗС Норвегії. Таким чином в Осло підтримали всі пакети російських обмежень Євросоюзу.

"Норвегія разом із Європою реагує на вторгнення Російської Федерації в Україну, що є порушенням міжнародного права. На знак солідарності з Києвом ми підтримали всі пакети санкцій ЄС. 11-й пакет санкцій спрямований на посилення існуючих обмежень та боротьбу з їхнім обходом. Необхідно терміново зупинити потік грошей, які Кремль використовує для фінансування своєї жорстокої агресивної війни", - заявила міністерка закордонних справ Норвегії Аннікен Хюйтфельдт.

Країна підтримала санкції ЄС проти РФ з деякими національними корективами. Вони передбачають заборону на транзит через Росію товарів і технологій, які можуть сприяти збільшенню військового і технологічного потенціалу РФ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Заборону на продаж цінних паперів було поширено на цінні папери в будь-якій валюті. Норвегія також розширила перелік юросіб, що пов'язані із російською військовою промисловістю, на яких поширюється заборона на експорт. У новому пакеті заборонено імпорт російської нафти, що надходить трубопроводом "Дружба" в Німеччину та Польщу. Було змінено переліки продукції зі сталі та заліза, а також список предметів розкоші, імпорт яких обмежено.

Однак Осло не стало забороняти доступ до портів суднам, які беруть участь у перевалці нафти. Вони підозрюються в порушенні заборони на імпорт російської нафти.

"Норвегія все ще розглядає, як краще реалізувати цю заборону в законодавстві. Нормативні зміни з цього питання будуть внесені пізніше", - сказано у повідомленні.

Нафта з Російської Федерації дорожчає попри "цінову стелю" з боку G7. Російська нафта зростає в ціні, оскільки європейські страховики і судновласники продовжують працювати з росіянами.

Російській Федерації вдалося уникнути санкцій G7 на більшу частину експорту нафти. Росія все ще покладається на європейське судноплавство для транспортування своєї нафти, навіть попри те, що її поставки перевищують граничні ціни, встановлені G7.

Механізм G7 дозволяє третім країнам купувати російське паливо, використовуючи західне страхування суден, якщо є докази, що покупка не перевищує ціновий ліміт: $60 за барель сирої нафти, $45 за барель важкого палива і $100 за барель легкого палива, такого як бензин чи дизельне паливо.

З середини липня ціна російської нафти перевищила встановлений G7 граничний поріг $60 за барель. У Міністерстві фінансів США наголошують, що це нормально. Санкції, мовляв, усе одно працюють.