Обмін військовополоненими. Заступниця міністра юстиції пояснила, кого не хоче забирати Росія

Обміни військовополоненими: "Л/ДНР" колаборанти непотрібні та нецікаві - заступниця міністра

Колаборанти з так званих "Л/ДНР", які воюють на боці країни-агресорки, непотрібні та нецікаві під час обмінів. Більшість з них другий рік поспіль перебуває у полоні, розповіла у інтерв'ю "Главкому" заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

"У держави-агресора є власні критерії оцінювання людей, котрі опинилися в таборі для військовополонених. Наприклад, вихідці з так званих "Л/ДНР" страждають найбільше, – вони непотрібні і нецікаві Росії! Через це їхній моральний стан часто-густо подавлений. Із самого початку активної фази війни йде накопичення цієї категорії полонених", – зазначила посадовиця.

Висоцька додала, що місія України – якомога ширше налагодити комунікацію у питанні обміну військовополоненими, для чого використовуються різноманітні підходи. Зокрема, проєкти "Ищи своих" і "Хочу жить", які дають можливість полоненим напряму телефоном спілкуватися з рідними.

За словами заступниці міністра, вказані канали зв'язку позитивно спрацьовують на росіян, яких мобілізовано, але вони немотивовані і відмовляються воювати. В результаті частина з них добровільно здається до українського полону.

Нові табори для російських полонених

Нагадаємо, в Україні з'явився ще один табір для тримання військовополонених росіян. Він має назву "Захід 2" і створений на базі державної установи "Могилів-Подільська виправна колонія (№ 114)" у Вінницькій області. Відповідні зміни у єдиному реєстрі з'явилися 20 жовтня 2023 року.

У таборі "Захід 1", створеному на базі Миколаївської виправної колонії (№50) в селі Заклад Стрийського району військовополонених росіян утримують в розкішних умовах.

Додаткові новини

Читайте також:

  • "Навіщо на полонених окупантів тратити стільки грошей?" Відповідає заступниця міністра юстиції
  • Обличчя ворога. Розмови віч-на-віч
  • "Російські солдати зрозуміли: їм пощастило". Як облаштовано український табір для полонених
  • "Вы то чё, бл* виноваты?" Перший суд над російським солдатом: цитати та деталі
  • "Пілот Красноярцев гірше серійного маніяка". Інтерв'ю з блогером, який "допитує" полонених