ООН пропонує повністю відмовитися від нафти, газу та вугілля

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що спалювання викопного палива має бути повністю припинено, оскільки скорочення його використання недостатнє для зупинки глобального потепління. Він зробив це заяву під час виступу на саміті COP28 у Дубаї.

За словами Гутерріша, обмеження підвищення світової температури на рівень 1,5 градуса можливо досягти лише в тому випадку, якщо припинити спалювання викопного палива. Він закликав компанії, які працюють з викопним паливом, інвестувати в розвиток відновлюваних джерел енергії та пропонує урядам допомогти в цьому переході, включаючи застосування непередбачених податків на прибуток галузі.

Гутерріш закликав уряди схвалити регулювання, прийняття законів, встановлення справедливої ціни на викиди вуглецю, припинення субсидій на викопне паливо та введення податку на непередбачений прибуток. Він наголосив, що потрібно зробити правильний вибір, щоб допомогти промисловості перейти на відновлювану енергію.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, 2023 рік став найтеплішим в історії спостережень. Це пов’язано з явищем Ель-Ніньо, яке вплинуло на клімат. Відбулися інтенсивні хвилі тепла, спека на суші та в океані, а також масштабні лісові пожежі. Дослідники вважають, що Земля може вступити в еру "глобального кипіння".

Недавно британські вчені виявили, що годування корів екстрактом нарцису може знизити викиди парникових газів, тим самим уповільнюючи глобальне потепління.