Озимий часник – коли висаджувати та як виростити гарний урожай

Щоб отримати врожай часнику ще на початку літа, коли свіжої зелені не так багато, рекомендується садити його на зиму. Для початківців городники, є певні правила, які потрібно дотримуватися, щоб уникнути псування урожаю.

За народними звичаями, часник не садять до Покрови. Починають після свята. Якщо висадити раніше оптимального строку, часник почне проростати ще до зими, і перші ж морози його загублять. Якщо пізніше він не встигне наростити корені до морозів і також загине.

Найкраще для озимого часнику виділити сонячну грядку. Ділянку під часник потрібно добре удобрити. Для цього вносять такі добрива з розрахунку на 1 кв. м: 56 кг перегною, 30 г суперфосфату, 20 г калійної солі.

Перед посадкою часник слід розібрати на зубки та відібрати з них найбільші. Часник на зиму висаджують у борозенки не глибше 10 см. Відстань між ними 2025 см. Якщо вносили перегній при підготовці ділянки під часник, варто насипати на дно борозенок невеликий шар піску (23 см). Після висадки часник потрібно замульчувати.

Навесні, коли земля почне прогріватися, мульчу з часнику знімають. Якщо перша зелень з'явиться на поверхні ґрунту, часник треба удобрити. Вносять органічні азотні добрива розчин пташиного посліду чи свіжого коров'яку. Часник підживлюють, коли відламують зелені стрілки. Також його поливається до періоду формування головок, після чого полив можна припинити.

Щодо квасолі, яка може постраждати від жучків, є кілька методів зберігання, які допоможуть позбутися від цього неприємного явища.

Щоб пересадити півонії, потрібно знати оптимальний час і спосіб проведення цієї процедури. Вони можуть прикрасити сад красивими квітами і декоративним листям.