Переможця виборів у Словаччині хочуть вигнати з Європарламенту за проросійьку позицію - ЗМІ

Партію Smer, яка днями перемогла на парламентських виборах у Словаччині, можуть виключити із загальноєвропейської "Партії європейських соціалістів" (PES) за проросійську позицію її лідера Роберта Фіцо.

Зараз PES перебуває під зростаючим внутрішнім і зовнішнім тиском, пише Politico.

"Кожного разу, коли ми слухаємо Фіцо, він звучить як прем'єр Угорщини Віктор Орбан. Те, що я прошу, це процес роз'яснення з боку соціалістів (PES - Gazeta.ua), що вони зараз роблять з членом своєї родини", - заявив лідер "Європейської народної партії" (іншої партії Європарламенту) Манфред Вебер у вівторок на пресконференції.

Він порівняв Фіцо з угорським прем'єром, адже той також відомий відвертою симпатією до Москви.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Примітно, що президент PES Стефан Льовфен ще до виборів особисто погрожував Фіцо виключенням Smer із рядів загальноєвропейської партії.

"Схоже, що позиція євросоціалістів не змінилася: у понеділок Фіцо поскаржився у соцмережах, що замість привітань з перемогою на домашніх виборах він отримав від PES лише "шантаж", - пише видання.

Впливовий депутат Європарламенту від PES Педро Маркес зазначив, що варто спочатку подивитися, чи почне Smer впроваджувати на практиці ті гасла, які вона проголошувала у передвиборчій гонитві. Йдеться не лише про припинення допомоги Україні, але й про інші речі, які видаються неприйнятними європейцям. Зокрема гомофобну риторику переможців парламентських виборів у Словаччині.

У листі до Європарламенту, з яким ознайомилися журналісти Politico, представники Smer фактично відхрестилися від слів свого лідера Фіцо.

"Ми ніколи не захищали російську агресивну війну проти України. Ми продовжуватимемо надавати гуманітарну та фінансову підтримку Києву", - йдеться в листі, автори якого просять євродепутатів дочекатися, поки Smer сформує новий уряд Словаччини.

Днями популістська партія на чолі з колишнім прем'єром Словаччини Робертом Фіцо отримала 23% голосів на парламентських виборах, обійшовши центристську "Прогресивну Словаччину" з 18%.

Ще під час минулого прем'єрства Фіцо займав виразно проросійську позицію, закликав до зняття санкцій проти РФ, запроваджених за окупацію Криму.

Колишній прем'єр Словаччини Фіцо, партія якого "Курс - нова демократія" перемогла на парламентських виборах, знову виступив за роботу над мирним врегулюванням в Україні. Він заявив, що наполягатиме на "якнайшвидших мирних переговорах".