Померла від серцевого нападу під час обстрілу. Згадаймо шестирічну Еліну Федоренко з Авдіївки

Померла від серцевого нападу під час обстрілу. Згадаймо шестирічну Еліну Федоренко з Авдіївки

Кожного дня о 9 ранку ми вшановуємо пам'ять усіх, хто втратив життя внаслідок російсько-української війни. Сьогодні ми згадаємо шестирічну Еліну Федоренко.

У січні 2023 року, в прифронтовому місті Авдіївка на Донеччині, померла шестирічна Еліна Федоренко. Дівчинці стало погано під час нічних обстрілів міста. Виявилося, що причиною її смерті був серцевий напад. У той же день російські військові декілька разів обстрілювали Авдіївку з артилерії та ракетних установок.

Голова Авдіївської військово-цивільної адміністрації, Віталій Барабаш, розповів, що бабуся дівчинки звернулася до поліції після обстрілу центральної частини міста. Ввечері перед смертю, дитина скаржилася, що в неї німіють руки та ноги. Зазначено, що маленька Еліна мала хворобу, яка могла призвести до ускладнень серця.

Волонтер Владислав Маховський розповів, що Еліна жила в підвалі разом з бабусею та дідусем через постійні обстріли. Батько дівчинки помер, а мама живе за кордоном.

Волонтер познайомився з Елею, коли привозив допомогу до міста. Він розповідає, що вперше побачив її в підвалі, де вона проживала з родичами. Відразу видно було, що Еліна була наляканою. Волонтер спропонував дідусю та бабусі разом з онукою виїхати з міста в безпечніше місце, але вони відмовились. Незважаючи на постійні обстріли, дівчинка разом зі своїми родичами залишалася в Авдіївці. Більшість місцевого населення вже покинула місто.

У вересні 2022 року, під час чергового візиту до Авдіївки, волонтер Влад привіз дівчинці торт та подарунок на її день народження. Проте, дідусь і бабуся Еліни не дозволили волонтеру бачитися з нею.

Волонтер дуже шкодує, що не міг допомогти дитині. Його серце болить від небезпеки та страждань, які Еліна пережила. Вона була маленьким і беззахисним малюком з великими й довірливими очима.

Відомо, що бабуся Еліни була медсестрою, а сама Еліна мала вроджене захворювання. Навіть цей факт не переконав бабусю у необхідності евакуації дитини з міста.

Віталій Барабаш повідомив, що цього року Еліна мала піти до першого класу. Вона була доброю, активною дитиною, яка займалася танцями.

Заступник начальника відділу комунікації поліції Донецької області, Олександр Полосухін, заявив, що дівчинці стало погано безпосередньо під час обстрілу. Бабуся намагалася врятувати її, але не зуміла.

Згідно з останніми даними ООН, російські терористи вбили щонайменше 10 тисяч мирних українців та поранили 18,5 тисяч людей під час війни. Серед загиблих є близько 560 дітей, а поранених дітей - понад 1200. Однак, організація зазначає, що реальна кількість жертв значно вища, оскільки отримання достовірної інформації в умовах війни ускладнене.

За даними Офісу генпрокурора, внаслідок російської агресії загинули щонайменше 512 дітей в Україні, а ще 1150 дітей постраждали. Проте ці цифри не є остаточними, оскільки триває робота щодо встановлення точних даних на місцях, де ведуться бойові дії, а також на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Ми вшановуємо пам'ять усіх українців, які загинули в боротьбі за свою Батьківщину. Ми висловлюємо своє співчуття та пам'ять про тих, хто помер внаслідок російської окупації та нападу на українські міста і села. Усіх військових, цивільних і дітей, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України. Ми запалюємо свічки пам'яті та вшановуємо їх під час загальнонаціональної хвилини мовчання.

Читайте також: