Посольство США заявило про відкриття пункту пропуску між Сектором Гази та Єгиптом

Американське посольство в Ізраїлі повідомило, що між Сектором Гази та Єгиптом відкрито контрольно-пропускний пункт "Рафах". Цю новину опублікував офіційний сайт посольства США в Ізраїлі.

Пункт планували відкрити в суботу, 21 жовтня о 10:00 за місцевим часом. Однак, дипломати не знають, на який термін пункт буде відкритий для виїзду іноземних громадян з Сектора Гази.

В посольстві США вказують, що очікують багато людей, які спробують перетнути кордон у разі відкриття пункту. Особам, які намагаються в'їхати до Єгипту з Гази, радять бути готовими до потенційно хаотичної та безладної обстановки на переході.

Ситуація залишається динамічною та змінною, а середовище безпеки в Газі непередбачуваним, повідомляють у посольстві. Тому іноземцям порадили оцінити свою особисту безпеку, перш ніж вирішувати про покидання анклаву.

З іншого боку, єгипетські ЗМІ повідомляють про в'їзд вантажівок з гуманітарною допомогою на територію Сектора Гази через пункт "Рафах". Ці вантажівки доставляють ліки, медичне обладнання та обмежену кількість продуктів харчування.

У Секторі Гази можуть створити тимчасовий уряд за підтримки ООН та залученням арабських держав. Ізраїльські та американські чиновники вивчають таку можливість в разі витіснення бойовиків ХАМАС з анклаву. Проте, цей план поки що перебуває на ранній стадії обговорення і залежить від подальшого розвитку конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС, зокрема від наземної операції ЦАХАЛу.