Протест фермерів: ключові шляхи між Бельгією та Нідерландами заблоковані

Фермери у Бельгії та Нідерландах припаркували свої трактори на ключових переходах на кордоні у знак протесту проти надмірної бюрократії та конкуренції з боку дешевого імпорту, повідомляє AP.

«Сьогодні фермери припаркували свої трактори на ключових дорожніх переходах на кордоні між Бельгією та Нідерландами, протестуючи проти надмірної бюрократичної тяганини та конкуренції з боку дешевого імпорту», - йдеться у повідомленні.
Блок галереї

Бельгійські фермери, підтримані нідерландськими колегами, перекрили автомагістралі, які є важливими транспортними шляхами для вантажів з портів Антверпена та Роттердама. Після хаосу, який виник у Брюсселі, фермери встановили барикади, підпалювали тюки сіна та закидали поліцію яйцями й петардами під час саміту лідерів країн ЄС.

Прем'єр-міністр фламандського регіону Бельгії пообіцяв допомогти фермерам, при цьому зазначивши, що розуміє їхні скарги. Урсула фон дер Ляєн, очільниця Єврокомісії, також зіткнулася з вимогою скоротити бюрократичну тяганину для фермерів та зосередитися на роботі на полях, а не в офісах.

Фермери скаржаться на здорожчання енергоносіїв та добрив через війну РФ проти України, а також на зростаючий імпорт дешевої сільськогосподарської продукції до Європи. Негода та пожежі, спричинені зміною клімату, також пошкоджують врожаї фермерів.

Лідери ЄС заявили, що не підтримають торговельну угоду з південноамериканськими країнами, якщо будь-який імпорт не відповідатиме тим же стандартам, що й фермери ЄС.

Польські фермери також оголосили страйк з блокуванням доріг та прикордонних пунктів пропуску. Планується, що страйк розпочнеться 9 лютого.