Путін хоче взяти під контроль африканський бізнес Пригожина – Bloomberg

Президент Росії Володимир Путін готується взяти під контроль операції ліквідованого керівника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина в Африці та на Близькому Сході.

Відповідальність за операції Вагнера у Центральноафриканській республіці готовий узяти підрядник, пов'язаний із міноборони Росії. Три обізнані співрозмовники повідомили про це Bloomberg.

Після цього Путін не зможе стверджувати, що не причетний до злочинів "вагнерівців".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За кілька тижнів до смерті Пригожина Міноборони РФ почало тиснути на "Вагнер". Їм більше не дозволяли використовувати російські військово-транспортні літаки. Російський режим попросив Сирію не дозволяти Вагнеру користуватися авіабазою Хмеймім. Це ускладнило логістику найманців. Пригожин вирушив до Москви, щоб спробувати розв'язати ці проблеми. Саме тоді його літак упав.

Поки Пригожин публікував відео з Африки, заступник міністра оборони Росії Юнус-Бек Євкуров відвідав Сирію і Лівію. Він обговорював перехід операцій "вагнерівців" під контроль Міноборони Росії. Кремлівський політолог Сергій Марков писав, що третя поїздка Євкурова в Сирію відбулася вже після авіатрощі.

У Лівії перебуває близько 2 тис. "вагнерівців". Вони мають захищати великі енергетичні об'єкти, які контролює командувач Лівійської національної армії Халіфа Хафтар. У ЦАР 2 тис. найманців з 2018 року підтримують уряд Фостена-Арканжа Туадери і контролюють великий золотий рудник.

"За останні п'ять років "Вагнер" побудував в Африці імперію, що простягалася від ЦАР до Судану і навіть Малі. Пригожин налагодив особисті зв'язки з африканськими лідерами, особливо в ЦАР, але місцеві чиновники заявили, що уряд укладав угоду з Російською Федерацією, а не з Вагнером, і вони працюватимуть із тим, кого призначить Кремль", пише агентство.

23 серпня ввечері у Тверській області РФ розбився літак Пригожина. На борту перебували 10 осіб, усі померли. Зокрема Пригожин і його заступник. Рейс був Москва Санкт-Петербург.

Літак імовірно наказав збити Путін, повідомили американські аналітики Інституту вивчення війни.