Реструктуризація боргів – це частина національної стратегії, яку може використати «Укренерго» – економіст

Реструктуризація боргів - це відома практика, яку застосовують країни по всьому світу для зниження кредитного навантаження. Укренерго також може скористатися цим інструментом. Проте підвищення тарифів не завжди означає поліпшення фінансового стану компанії, оскільки ефективність використання цих коштів повинна бути контрольована. Про це заявив Андрій Забловський, Керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, коментуючи ініціативу Укренерго щодо підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії.

Економіст наголосив, що до початку війни слід було вирішувати проблему з дефіцитом або реструктуризацією державних компаній. Це є нормальною практикою, коли держава, в рамках своєї національної стратегії управління державним боргом, реструктуризує борги. Реструктуризація є нормальною складовою стратегії розвитку компаній. Забловський підкреслив, що загальнодержавна стратегія управління боргом розробляється Міністерством фінансів і переглядається на декілька років вперед. В умовах війни реструктуризація боргу є вірним рішенням, оскільки просте підвищення тарифу не завжди приводить до економічної ефективності, якщо компанія має низький рівень корпоративного управління.

Забловський підкреслив, що необхідно покращувати якість корпоративного управління та ефективність використання наявних коштів. У державному секторі іноді виникають корупційні скандали, пов'язані з державними закупівлями. Якщо провести якісний аудит, то можна знайти резерви та можливості навіть в бюджетах, що вже існують, якщо збільшити ефективність їх використання. В умовах сьогодення державним монополістам слід реструктуризувати свій борг замість підвищення фінансового навантаження на бізнес.

Забловський зазначив, що реструктуризація є нормальною і цивілізованою практикою для управління боргом та реалізації фінансової стратегії. Необхідно уникати перекладання своїх проблем на кінцевого споживача, використовуючи монопольне становище. Забловський закликав до того, щоб не підвищувати тарифи, оскільки це не завжди призводить до зростання операційної ефективності компанії. Запитання в скоріше за все пов'язане або з неефективністю використання коштів, або з корупційними схемами, які спрямовували ці кошти.

Останнім часом НКРЕКП затвердила підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії для бізнесу. Варто зазначити, що наразі у всіх українських підприємств проводиться реструктуризація боргів. Проте головний консультант центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту економічних досліджень Іван Ус заявив, що підвищення тарифів може призвести до закриття бізнесу і загроз економічній безпеці. Тому Укренерго має звернутися до міжнародних інституцій, щоб отримати фінансову допомогу та зберегти поточний рівень тарифів.