Росія конфіскує багатомільярдні активи у «недружніх» європейських країн – ЗМІ

Путін підписав укази щодо конфіскації активів європейських компаній

Володимир Путін підписав укази, які дозволяють уряду Росії конфісковувати та продавати активи європейських енергетичних компаній. Згідно з повідомленням Politico, Кремль збирається створити нові російські компанії, щоб отримати контроль над Південно-російським нафтогазовим родовищем, яке наразі належить австрійській OMV і німецькій Wintershall. Ці компанії володіють 60% бурового майданчика на Крайній півночі РФ, а Росія вважає їх «недружніми» країнами.

«Хоча теоретично компанії отримають компенсацію за свої інвестиції, сума, яку вони отримають від продажу, буде визначена Росією. Цей крок знаменує собою найбільшу конфіскацію активів в новітній історії країни», - заявив Politico.

Декілька західних енергетичних компаній вже оголосили про свій відхід з Росії через розпочату війну, зокрема американська Exxon Mobil і норвезька Equinor. Shell, BP, TotalEnergies і Wintershall також мають проблеми відновлення свого бізнесу і повернення своїх коштів.

Варто зазначити, що генеральний прокурор Німеччини планує конфіскувати більше 720 млн євро російських активів. До цього часу країни лише заморожували активи російських компаній-терористів. Також американський Конгрес розглядає законопроект про арешт активів російських олігархів для передачі їх в фонд відновлення України після війни.