Росія збільшила кількість ракетоносіїв у Чорному морі

У Чорному морі на збройному чергуванні перебувають п'ять кораблів, які належать Російській Федерації. Зокрема, серед них є підводний ракетоносій з ракетами "Калібр", як повідомила речниця Сил оборони півдня, Наталія Гуменюк.

Гуменюк зазначила, що в даний час спостерігається корабельне угруповання з п'яти одиниць у Чорному морі, зокрема один підводний ракетоносій, здатний перевозити до чотирьох ракет "Калібр".

Пуски ракет з такого ракетоносія є додатковим джерелом загрози, оскільки їх важко виявити. Російські крилаті ракети "Калібр" характеризуються тим, що летять по звивистій траєкторії та можуть змінювати свій курс навіть в польоті. Вони вирівнюються за висотою місцевості, огинають перешкоди, що ускладнює завдання ППО. Ці ракети мають високу точність, але пролітають повільно. Протягом хвилини вони можуть пройти 15 кілометрів, а зенітно-ракетні комплекси зможуть виявити їх на відстані близько 30 кілометрів при висоті польоту в 100 метрів.

Речниця підкреслила, що присутність ракетоносіїв противника в Чорному морі завжди є високим рівнем загрози. Російські крилаті ракети, зокрема "Калібр", можуть бути використані окупантами для ударів по об'єктах критичної інфраструктури України, що вже сталося в минулому.