"Символ опору": РФ масово завозить у центральну Африку свої прапори

Росія активно фінансує заходи популяризації серед молоді російського прапора та іншої атрибутики у країнах центральної Африки.

У Буркіна-Фасо та Малі, а віднедавна і в Нігері, молоді люди гадають, що Москва може полегшити їхнє економічне становище, пише New York Times. Особливо в Нігері який після перевороту наприкінці липня зазнав санкцій з боку західноафриканських сусідів.

"Російські найманці, зброя та прапори стали атрибутом шляху, яким рухаються країни Західної та Центральної Африки. Російський прапор став там символом опору. Його пов'язують із антизахідними та антифранцузькими настроями", - зазначив експерт з пропаганди в Нігері Кайл Волтер.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Аналітики та західні дипломати переконані, що російський уряд фінансує розповсюдження своїх прапорів, аби таким чином здійснювати вплив на західноафриканські столиці.

У цьому зізнався президент нігерійської групи громадянського суспільства Parade Ахмед Белло. Він розповів, що на кожній акції протесту в столиці країни Ніамеї роздає до 70 російських прапорів. Його робота фінансується російським урядом через посередників, які проводять такі самі операції в Малі.

Ця група створена під егідою МЗС Росії і слугує прикриттям для операцій, підтримуваних Кремлем на континенті. Багато молодих африканців розглядають РФ як нібито антиколоніальну державу, яка допоможе їм позбутися колоніального минулого.

Наприкінці липня у Республіці Нігер стався військовий переворот. Законного президента та уряд скинули, лідер заколотників оголосив себе керівником держави.

Країни Західної Африки вирішили "активувати" та "розгорнути" військові сили, щоб за потреби задіяти їх для відновлення конституційного ладу в Республіці Нігер.

Африканські та міжнародні організації реагували критичними заявами та санкціями у відповідь на перевороти. Африканський союз (міжнародна міжурядова організація, яка об'єднує усі 55 країн Африки - Gazeta.ua) призупинив членство Малі, Гвінеї та Судану, але не Чаду. Ці подвійні стандарти, які попереджають аналітики, можуть мати жахливі наслідки для Африки. Для декого це свідчення, що Африканський союз став слабким і упередженим клубом для диктаторів.

Далекі держави досягли не набагато більше успіху. США, ЄС і Франція підтримали санкції щодо Малі. Але в Раді Безпеки ООН Росія та Китай заблокували критичні заяви щодо них. Треті країни наполягають на тому, щоб військові проводили швидко вибори. Але ця вимога обурює декого з тих, хто вважає, що військові діють на користь своїх країн, а не третіх сторін.

Характеристика переворотів як заразних применшує вплив третіх країн. Насамперед, Росії і Китаю, а також, меншою мірою, Туреччини, країн Перської затоки, таких як Катар. Ці країни не обов'язково провокують перевороти, але використовують нестабільність для підтримки режимів, які дозволяють їм впливати на ці країни, легітимізувати власні авторитарні системи та добувати ресурси в державах, багатих на алмази, боксити та інші цінні матеріали.