Скільки заробляє моряк на місяць в Україні

Бути моряком в 2024 не так просто, як здається. Особливо, якщо моряк родом з України. Проте й в таких умовах залишаються актуальним питання, скільки заробляє моряк. Бо завжди знайдеться варіант, як виїхати за кордон та продовжити працювати моряком.

Звісно, заробіток моряка може бути різним. Те, скільки отримують моряки, напряму залежить від спеціалізації та досвіду працівника. Тому сума заробітку на місяць, на день чи на рік досить умовна. 

Скільки у середньому отримує моряк? 

Головним критерієм, що визначає заробіток моряка, є його спеціалізація. Далі має значення досвід. Саме цих 2 критерії й визначать основний дохід. 

скільки заробляє моряк

Для прикладу, капітан може заробити до 15 тис доларів на місяць, а старший механік на газовозі всі 20 тис доларів. Проте й конкуренції в цих професіях не так багато. 

Популярність певних посад на суднах може змінюватися залежно від потреб судновласників, типу суден, їхнього призначення та інших факторів. Проте є універсальні та завжди потрібні професії. Наприклад, матроси, та їх заробітки коливаються у межах 1-1,5 тис доларів на місяць. 

Пару слів про те, які професії залишаться актуальними у 2024 році:

  1. Капітан. Він не просто керує судном, але й відповідає за його безпеку та навігацію, координує роботу екіпажу.

  2. Штурман (четвертий асистент капітана). Такий робітник відповідає за навігацію, ведення навігаційних журналів, планування маршрутів.

  3. Старший механік. Керує роботою машинного відділення, відповідає за технічне обслуговування та ремонт обладнання.

  4. Моторист. Досить популярна професія. Такий робітник обслуговує та ремонтує за необхідністю все обладнання судна.

  5. Механік. Ще одна досить популярна професія. Такий робітник допомагає старшому механіку та загалом відповідає за проведенні технічних робіт.

  6. Електромеханік. Відповідає за обслуговування електричного обладнання судна та електропроводки.

Тип коробля також дуже впливає на заробіток моряка. 

Як швидко стати моряком в Україні?

скільки отримує моряк

Для того, щоб стати моряком і працювати на торгових суднах, потрібно мати певні документи і кваліфікацію. Тільки після цього електромеханік може отримати свої 8 тис доларів, а помічник капітана 5 тис доларів. 

Повернемося до основних документів, що точно знадобляться, щоб стати моряком:

  1. Свідоцтво моряка. Цей документ підтверджує кваліфікацію та статус моряка. Він також є обовʼязковим для оформленням (першочерговим). 

  2. Морське свідоцтво. Це документ, який містить основні особисті дані моряка, його кваліфікації, досвід роботи та іншу важливу інформацію. Він також є обов'язковим для усіх моряків, які працюють на торгових суднах.

  3. Сертифікати професійної компетентності. Ці сертифікати підтверджують, що моряк пройшов обов'язковий міжнародний навчальний курс згідно з усіма міжнародними нормами. 

  4. Медичний сертифікат. Медичний огляд є обов'язковим для усіх моряків перед початком роботи на суднах. Цей сертифікат підтверджує, що моряк фізично здоровий і може працювати в морі. 

  5. Віза (для роботи на суднах, що прибувають в інші країни). Деякі країни можуть вимагати візу для моряків, які працюють на іноземних суднах.

Ці документи і сертифікати є основними для отримання роботи на торгових суднах і забезпечення безпеки та легальності праці моряка. Проте це не весь список, адже може бути й чимало інших та важливих документів. 

Загалом, оформлення документів потрібно починати завчасно. Наприклад, потрібно для початку пройти навчання, а вже потім розглядати різні вакансії. Після цього вже потрібно збирати документи та починати записуватись на співбесіди.