Що допоможе під час блекауту: шість лайфхаків

Українці вже мають досвід минулої зими, коли через російські ракетні обстріли доводилось жити в умовах постійних відключень світла.

Цьогоріч ситуація з великою ймовірністю може повторитися. Тому все необхідне слід придбати завчасно. Про те, які альтернативні джерела освітлення допоможуть пережити зиму, пише NV.

Cонячні ліхтарі

Цей варіант підійде, якщо у вас є вуличні ліхтарі, які працюють на сонячних батареях. Їх слід принести додому, заклеїти датчик невеликим шматочком темної стрічки, щоб він залишався включеним. Залежно від марки та моделі ліхтарів вони можуть працювати протягом кількох годин або більшу частину ночі. А якщо їх кілька, можна відключити деякі з них за допомогою кнопки або перемикача. Можна також розподілити їх використання на весь період відключення світла. Існують також ліхтарі на сонячних батареях для будинку.

Олійна лампа

Це доволі давній метод освітлення, який і тепер може стати в нагоді. Для цього використовують гніт з волокна і трохи будь-якої олії в скляній банці, щоб створити імпровізований ліхтар. Можна застосувати сало, жир, або звичайну рослинну олію. Не варто використовувати склянку для пиття як ємність для лампи або будь-що, що може тріснути при сильному нагріванні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Свічки

Свічки нині виготовляють переважно із воску на нафтовій основі (парафіну), який легко виробляють масово та змішують з іншими інгредієнтами, такими як ароматизатори та барвники. Якщо свічка згорить до того, як буде витрачено весь віск, або якщо залишиться зайвий віск, можна спробувати відновити свої свічки або ж зробити нові. Коли віск закінчиться, додайте новий, нагріваючи кінчик запальничкою або іншим джерелом тепла. Зробіть отвір у верхній частині свічки, вставте в цей канал бавовняну або тонку джутову мотузку, і свічку можна буде використовувати знову.

Гасовий ліхтар

Класичні гасові лампи можуть добре працювати як у приміщенні, так і на відкритому повітрі, у різних погодних умовах. Для них можна застосовувати кілька різних видів палива, зокрема, чистий гас, замінник гасу, стандартну прозору лампову олію, парафінову олію. Гасовий ліхтар не можна заправляти бензином, газом, розчинником для фарби, спиртом, дизельним пальним, нафтою, скипидаром чи іншим вибухонебезпечним пальним. Не можна користуватися й авіаційним пальним.

Палички, що світяться

Такі сучасні освітлювальні прилади працюють завдяки хімічній реакції, яка називається хемілюмінесценцією, що викликає вивільнення енергії у вигляді світла. Можна знайти багато різних кольорів у тюбиках з різним часом горіння. Деякі лампи можуть горіти менше години з яскравими результатами, тоді як хімічні лампи низької інтенсивності здатні працювати всю ніч із тьмяним свіченням.

Ліхтарик із туалетного паперу

Такий ліхтарик можна використовувати лише в крайньому випадку, коли іншого виходу немає. Користуватися ним слід обережно. Потрібно обернути велику кількість звичайного туалетного паперу навколо кінця свіжозрізаної палиці й змочити її кінець в будь-якій доступній рідкій олії. Таким чином вийде імпровізований факел, який досить довго горітиме.

Українцям не вимикатимуть світла взимку, оскільки енергосистему активно відновлюють та готують до опалювального сезону. Проте виключення можливі внаслідок нових ракетних ударів російських терористів. Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко.

За його словами, якщо і будуть відключення світла, то вони будуть наслідком атак на нашу енергосистему і матимуть тимчасовий характер.