Спецслужби: Росія може мати більше перехоплених у Німеччині розмов, - Bild

За даними представників спецслужб, Росія може мати більше перехоплених розмов у Німеччині, які використовує для розхитування ситуації та формування недовіри між партнерами. Це стверджують експерти, коментуючи скандал із зливом розмови німецьких офіцерів.

"Зазвичай успішні операції з прослуховування телефонних розмов не розголошуються, щоб не нашкодити джерелу, - сказав ексголова німецької зовнішньої розвідки BND Август Ханнінг. - Тому цей витік може бути лише верхівкою айсберга".

Експерти припускають, що Росія може мати набагато більше перехоплених розмов, інформує британський експерт з розвідки Ніл Барнетт. Він закликає Берлін бути готовим до нових витоків у найближчі тижні та місяці з метою вплинути на громадську думку в Німеччині та нацькувати союзників на Заході один проти одного.

Тієї ж думки дотримується депутат Бундестагу та експерт ХДС із зовнішньої політики Родеріх Кізеветтер. Він стверджує, що й інші члени уряду ФРН та міністерства можуть бути прослуховувані. Публікація цих матеріалів — лише питання часу та відповідної можливості. Це станеться, як тільки Росія вважатиме це за доцільне.

Проголошена рекомендація щодо постачання зброї

На початку березня депутати німецького парламенту проголосували за рекомендацію надати Україні далекобійну зброю. Імовірно, мова йде про ракети Taurus.

Канцлер ФРН Олаф Шольц відмовив Україні в постачанні таких ракет. Він пояснив свою позицію тим, що ракети Taurus можуть досягти Москву, а неправильне їх застосування може спровокувати війну. Також надсилка німецьких військових для контролю за використанням ракет в Україні виключена.

Скандал із зливом розмов

1 березня головна редакторка російського телеканалу RT Маргарита Симоньян опублікувала аудіозапис розмови, в якій, за її словами, високопосадовці та офіцери бундесверу обговорюють удари по Кримському мосту за допомогою ракет Taurus. Після цього Росія зажадала від німецького уряду пояснень.

Міністерство оборони Німеччини розпочало перевірку, чи були перехоплені розмови у ВПС. Заявлено, що вжито всіх необхідних заходів для виявлення і спростування можливих зливів інформації.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус називає витік запису розмови частиною інформаційної війни Росії.

Джерело: Еспресо