Швейцарія пом’якшила правила експорту зброї для України

Національна рада, нижня палата парламенту Швейцарії, ухвалила поправку до законодавства щодо експорту озброєння. Ця поправка послаблює вимоги щодо ліцензування експорту зброї. Правоцентристські й праві партії Швейцарії підтримали цю поправку незважаючи на опозицію лівих і "зелених".

Нова стаття 22b, яку пропонують додати до закону, дозволяє Федеральній раді Швейцарії відхилятися від критеріїв ліцензування експорту зброї "у виняткових обставинах" і при захисті інтересів зовнішньої політики або політики безпеки. Про такі відхилення Федеральна рада повинна повідомити комітети з політики безпеки обох палат парламенту не пізніше як за 24 години, і вони мають бути обмежені в часі.

Ця поправка була запропонована центристськими й правими політичними партіями, які зазначили, що вона стала необхідною після вторгнення Росії в Україну. Вони вважають, що діючі обмеження більше не актуальні і можуть завдати шкоди національній збройовій промисловості.

Однак противники поправки нагадують, що два роки тому парламент уже вилучав подібне формулювання з пропозиції Федеральної ради щодо експорту зброї до країн, що перебувають у стані громадянської війни. Група "Швейцарія без армії" оголосила про ініціювання референдуму проти перегляду закону.

Нова поправка теоретично дозволить Швейцарії експортувати зброю в Україну, але наразі ні її ініціатори, ні уряд не повідомили про такі наміри. Також відомо, що Франція сподівається на успішні переговори зі Швейцарією щодо реекспорту зброї для України, зважаючи на її нейтральний статус.