Таємні підземні заводи: як Україна відновлює оборонну промисловість — ЗМІ

Україна відбудовує та перепрофілює оборонну промисловість

Президент України Володимир Зеленський розпочав відбудову та перепрофілювання оборонної промисловості з метою зменшення залежності від допомоги союзників і створення потужного центру зброєвиробництва для країн Заходу. Про це повідомив оглядач іспанської газети El Mundo Альберто Рохас.

Україна знаходиться у кількох війнах одночасно, зауважує автор. Перша з них - "війна минулого", що включає тисячі артилерійських пострілів щодня та атаки з одного окопу на інший. Аналогічні сцени Альберто Рохас порівнює з битвою під Верденею у 1916 році. Друга війна, "сучасна", відбувається за допомогою безпілотних літальних апаратів. Але разом з цим двома війнами, на українській території ведуться битви майбутнього.

Альберто Рохас стверджує, що в Україні побудовано підземні заводи, які є засекреченими та закамуфльованими. Створення таких заводів контролює міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

В Україні виробляються всі види безпілотників, бронетранспортери "Козак", ракети "Нептун", протитанкові комплекси "Стугна". Обсяги виробництва зросли втричі з 2023 року. У скорому часі Україна також планує випуск рятувальних та ударних дронів.

"Минулого року ми зосередилися на запуску повітряних дронів для атак в тилу Росії, і ми вже успішно це робимо. Морський дрон "Магура" відправив на дно моря 5 російських кораблів і утримує їхній військовий флот у порту. Також цього року ми вдосконалюємо наземні безпілотники. У нас вже є рятувальні та ударні дрони в розробці, і наші бригади випробовують і вдосконалюють їх на передовій", - розказало анонімне джерело іспанському виданню El Mundo.

За словами експерта, Захід не був готовий до такого масштабу війни, з такими втратами і витратами боєприпасів. В арсеналах країн Сходу вже практично немає боєприпасів, в той час як українські боєприпаси стають рішенням.

"Всі арсенали спустошуються, тому що на полі бою витрачається більше артилерійських снарядів, ніж можуть виробити всі союзники разом узяті. Ми підрахували, що Заходу терміново потрібно 7 мільйонів снарядів. Ми вже виробляємо боєприпаси радянського калібру для наших гармат, а незабаром зможемо експортувати і натовський калібр", - цитує El Mundo експерта.

Експерт також пояснив, що Україні не вистачає коштів і контрактів, а Європі не вистачає заводів. За його словами, Україна має досвід та ресурси для швидкого виробництва потрібної зброї, набагато швидше, ніж будь-який європейський завод.

Серед успішних проєктів зброєвиробництва українські фахівці розвивають проєкт "FrankenRamstein". Цей проєкт полягає у створенні пускових установок і ракет, які можуть використовувати старі надлишки зброї, адаптовані до форматів НАТО.

Джерело: Фокус