Туреччина створить нову авіакомпанію, аби возити росіян

Туреччина, незважаючи на санкції та заборони на польоти для громадян Росії, планує продовжувати заробляти на туристах з цієї країни. Вона навіть вирішила створити нову авіакомпанію під назвою AJet, яка почне виконувати рейси наприкінці березня наступного року. Головною ціллю AJet будуть міста Росії. Інформацію про це російські ЗМІ опублікували.

AJet є бюджетним перевізником, який був створений на базі компанії AnadoluJet, що належить до групи Turkish Airlines. Влітку 2023 року AnadoluJet здійснював рейси на замовлення туроператорів з Росії до турецьких курортів. В новій компанії AJet буде працювати близько три тисячі співробітників. Ахмет Болат, голова правління Turkish Airlines, виразив впевненість, що AJet стане важливою частиною недорогих перевезень у світі.

Плани AJet на майбутнє включають 12% збільшення пасажиропотоку і перевезення 24 млн пасажирів у 2024 році. Крім цього, компанія планує розвиватися в рамках принципів сталого розвитку, щоб обслуговувати до 55 млн пасажирів до 2033 року. Перевізник також планує працювати в повноцінній лоукост-моделі і збільшити свій авіапарк з допомогою нових літаків Airbus, які Turkish Airlines планує придбати до 2026 року.

AnadoluJet, яка створена у 2008 році, виконувала рейси в 29 країнах по 41 внутрішньому та 48 міжнародних напрямках. Асоціація агентств повітряного транспорту та голова правління холдингу "Віпсервіс", Дмитро Горін, наголошує на важливості новини для туристичної та авіаційної галузей. Він також вважає, що зі збільшенням присутності Turkish Airlines в Росії транзитні можливості через аеропорт Стамбула збільшаться.

Наразі між Росією та Туреччиною здійснюється щотижня до 1260 рейсів, що на 510 більше, ніж у 2022 році. Зростання обсягів перевезень, зокрема через AJet, може призвести до зниження цін на авіаквитки. Варто зазначити, що Turkish Airlines приєдналася до бойкоту ізраїльської продукції, а також обмежила продаж американських товарів на своїх рейсах.