У Канаді пояснили, чому не можуть передати обіцяний NASAMS Україні

Україна досі не отримала від Канади протиповітряний комплекс NASAMS через проблеми з фінансуванням від Сполучених Штатів.

За інформацією Edmonton Journal, пройшов рік, а Канада ще не виконала свою обіцянку надіслати комплекс вартістю 406 мільйонів доларів для захисту від російських атак.

Міністр національної оборони Білл Блер оголосив про інфраструктурний проєкт на базі CFB в Едмонтоні, вартістю 45 мільйонів доларів, протягом свого візиту до міста цього тижня. Він підкреслив, що проблема зі своєчасною поставкою NASAMS для України знаходиться на рівні держави.

Канада виділила ці кошти за контрактом зі США, але закупівля все ще не завершена.

"Американці повинні забезпечити фінансування, щоб завершити контракти" - сказав Блер.

За його словами, без угоди на покупку новітнього ЗРК NASAMS у рамках звичайного процесу закупівель, це займе багато років.

"Ми намагалися прискорити цей процес. На жаль, американці зіткнулися з фінансовими проблемами", - додав Блер.

Журналісти відзначають, що це великий подарунок Канади для України, який коштує понад 370 мільйонів доларів, виділених на військову інфраструктуру протягом дев'яти років.

Блер зауважив, що всі сторони розуміють важливість цього проєкту.

"Посол США був чудовим і відстоював наші інтереси перед своїм урядом, і я розмовляв з міністром оборони. Вони розуміють, що ми відчуваємо терміновість", - зазначив він.

Джерело: 24 канал