Україна не має резервів потужностей через значні пошкодження внаслідок обстрілів – Центр досліджень енергетики

Українські генеруючі об'єкти зазнали значних пошкоджень через енергетичний терор росіян. Директор Центру досліджень енергетики, Олександр Харченко, повідомив, що в системі немає необхідних резервів.

За його словами, енергетики України виконали усі можливі заходи для підготовки системи в належному обсязі - на 120%. Однак, значні пошкодження залишаються, оскільки половина генеруючих потужностей та 70% маневрових вугільних електростанцій були знищені.

За словами експерта, Україна втратила значну потужність. До початку війни, якщо щось зламалося, можна було запустити інший енергоблок без проблем, оскільки були резервні потужності. Зараз таких потужностей немає.

Харченко пояснив, що на кожен градусний спад температури енергосистемі потрібно додатково 200 МВт потужностей. За його словами, коли температура опускається до -8 або -10 градусів, включати нові енергоблоки немає сенсу.

Експерт також зазначив, що краще для покриття дефіциту використовувати імпорт, а не аварійну допомогу. Однак, через регуляторні проблеми, імпорт обмежений, і Укренерго вимушений організовувати допомогу в складні часи для енергосистеми.

У попередній статті американське видання The New York Times повідомило, що енергетичний терор призвів до зменшення генеруючої потужності України удвічі, що призведе до зменшення виробництва електроенергії у зимовий період.