В Україні підвищили пенсії, але втратили сотні тисяч пенсіонерів: дані ПФУ

Згідно з інформацією Пенсійного фонду, пенсії в Україні зросли. Однак статистика за перший квартал містить тривожні дані. Зокрема, варто звернути увагу на значне падіння кількості пенсіонерів. Якщо на початку року їх було 10,5 мільйона, то протягом останніх трьох місяців кількість зменшилася на 360 тисяч осіб.

За даними YouTube-каналу "На пенсії", впродовж останнього року кількість пенсіонерів зменшилася на понад півмільйона, а з початку війни - на 638 тисяч осіб. Цього року спостерігається ще більше зменшення - щомісяця з пенсіонерів зникає понад 100 тисяч осіб, що викликає серйозне занепокоєння.

У Пенсійному фонді не дають чіткого пояснення такої ситуації. Очевидно, що за нею стоїть високий рівень смертності в останні роки, ймовірно, пов'язаний із медичною реформою та недосконалою соціальною політикою, яку деякі експерти називають "антисоціальною".

Також впливають міграційні процеси через війну: багато пенсіонерів, особливо молодих, покинули країну. Зростає також кількість окупованих територій, і багато пенсіонерів опинилися на другому боці лінії розмежування.

Статистика також свідчить про скорочення середньої тривалості життя, зокрема багато чоловіків не досягають пенсійного віку.

Незважаючи на ці тривожні тенденції, середня пенсія в Україні зросла. На початку року вона становила 5385 грн, зараз - 5743 грн, тобто збільшилася на 358 грн або близько 6,5%. Це переважно пов'язано з індексацією пенсій, хоча обіцяні 8% підвищення отримали не всі. Загалом за рік пенсії зросли на 9,5%.

Уряд стверджує, що інфляція за рік становила всього 5%, а зростання пенсій її випередило. Однак ці цифри не відповідають реальності в магазинах.

Середній розмір пенсій найвищий у Києві - 7800 грн. На другому місці - Рівненська область (7200 грн), на третьому - Донбас (7000 грн). Найнижчі пенсії, на жаль, спостерігаються в Тернопільській області - середньо 4400 грн.

Понад чверть пенсіонерів (2,7 млн осіб) отримують пенсію до 3000 грн. Понад 63% українських пенсіонерів (понад 6 млн осіб) живуть за межами бідності, отримуючи менше 5000 грн, при тому що реальний прожитковий мінімум значно вищий за офіційний.

Раніше Пенсійний фонд показав, де в Україні пенсії найвищі та найнижчі.