ВАКС дозволив заочно розслідувати справу щодо сина ексзаступника секретаря РНБО

Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на проведення спецрозслідування щодо колишнього директора одного з підприємств концерну "Укроборонпром" та сина колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Згідно з повідомленням, 14 грудня 2023 року слідчий суддя Вищого антикорупційного суду затвердив клопотання детектива НАБУ та прокурора САП про проведення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно колишнього генерального директора ДК "Укрспецекспорт" і особи, яка має родинні зв'язки з посадовою особою в Раді національної безпеки і оборони України. Зазначено, що дії цих осіб спричинили збитки в розмірі понад 13 млн грн для ДК "Укрспецекспорт" (яка входить до сфери управління державного концерну "Укроборонпром").

Це рішення дозволить завершити досудове розслідування щодо підозрюваних, яких оголошено у міжнародний розшук, та передати справу до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Згідно зі зазначеннями, колишній генеральний директор ДК "Укрспецекспорт" звинувачується у зловживанні службовим становищем, що мало серйозні наслідки. Дії іншої особи кваліфікуються як організація зловживання. 

Батька Ігоря Гладковського, Олега, затримали у жовтні 2019 року за спробу виїхати за межі України. Він підозрювався в тому, що на посаді в РНБО він сприяв укладанню оборонного контракту для своєї компанії "Богдан Моторс". Вищий антикорупційний суд арештував його з можливістю виходу під заставу. Незабаром сім'я внесла заставу в розмірі 10 млн 623 тис. 130 грн, і він був звільнений з СІЗО.