Війна може стати затяжною ‒ у Латвії висловилися про мир в Україні

Динаміку російської війни проти України нині прогнозувати важко.

Вона може стати затяжною, а подолання наслідків агресії РФ може тривати довго. Про це сказав міністр закордонних справ Латвії Едґар Ринкевичс у доповіді про підсумки року в зовнішній політиці й плани на наступний рік, повідомляє Delfi.

При цьому латвійський міністр наголосив, що територіальну цілісність і суверенітет України має бути відновлено в міжнародно визнаних кордонах.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Тільки Україна має право вирішувати, коли, де й на яких умовах російську агресію можна вважати припиненою. Латвія відкидає будь-який тиск на Україну з цього питання", сказав Ринкевичс.

За його словами, пріоритетними завданнями МЗС Латвії нині є надання всієї можливої допомоги Україні. А також збереження санкційної політики проти Росії, притягнення РФ до відповідальності за агресію і стягнення репарацій.

Глава МЗС нагадав, що Латвія з першого дня війни надає всебічну підтримку Україні. На цей час розмір її допомоги вже склав 0,93% від ВВП Латвії або понад 314 млн.

Україна повинна мати можливість атакувати аеродроми та ракетні склади Росії, з яких завдаються удари по українській цивільній інфраструктурі. Водночас союзники НАТО не повинні боятися ескалації. Про це сказав очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс.

Посольство Росії в Ризі відреагувало на слова міністра закордонних справ Латвії Едгарса Рінкевичса щодо права України бити по аеродромах Росії. У дипмісії країни-агресорки такі висловлювання розцінили як підбурювання до розв'язання широкомасштабної війни. Про це йдеться у заяві на сайті російського посольства.