Всеукраїнська аграрна рада б’є на сполох: перед збором урожаю бракує комбайнерів і водіїв зерновозів

Всеукраїнська аграрна рада б’є на сполох: перед збором урожаю бракує комбайнерів і водіїв зерновозів

Українська аграрна рада стикається з великою втратою кадрів через мобілізацію. Є велика нестача комбайнерів і водіїв вантажівок. Про це відомо за словами заступника голови аграрної ради Дениса Марчука.

За його словами, зараз відбувається нова Хвиля бронювання, проте 50% працівників, які дозволяє закон, вже неможливо знайти. Виникає парадоксальна ситуація: з одного боку, аграрний сектор заповнює державний бюджет, з якого кошти перерозподіляються на оборону. З іншого боку, брак кваліфікованих аграріїв негативно впливає на продовольчу безпеку країни.

Марчук зауважив, що жодна компанія не ризикне посадити студента за кермо комбайна вартістю $300-400 тис. Для опанування необхідних навичок потрібно принаймні пів року.

Представник аграрної ради підтримує ідею Мінагрополітики щодо бронювання фахівців на рік. В нинішніх умовах, коли працівники працюють чотири місяці і потім збирають довідки на бронювання, це негативно впливає на роботу підприємств. Також існує ризик мобілізації працівників під час підготовки документів.

У аграрній раді вірять, що електронне бронювання допоможе уникнути бюрократичних процедур. Віцепрем'єр-міністр Михайло Федоров анонсував запровадження електронного бронювання в застосунку "Дія". Ця функція буде доступна з липня.

Також міністр аграрної політики Тарас Висоцький повідомив про те, що бронювання буде автоматично продовжено на три місяці без додаткових документів. Крім того, нове бронювання буде надаватися на 12 місяців замість пів року.

Проте, норму щодо збільшення квоти бронювання працівників не можна реалізувати на практиці.

Мінагрополітика провела нараду щодо бронювання військовозобов'язаних працівників. Викликало запитання вилучення норми з урядової постанови, яка стосувалася бронювання військовозобов'язаних працівників за мобілізаційним завданням.

Читайте також: