Ядерна п'ятірка зробила заяву про війну

Країни заявили, що не націлюють свою ядерну зброю одна на одну і вважають своєю першочерговою відповідальністю недопущення війни між державами, які мають ядерну зброю.

США, Росія, Китай, Велика Британія та Франція оприлюднили спільну заяву, в якій заявили про намір не допустити ядерної війни і гонки озброєнь. Про це в понеділок, 3 січня, йдеться на сайтах Білого дому і Кремля.

"Китайська Народна Республіка, Французька Республіка, Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії та Сполучені Штати Америки вважають уникнення війни між державами, які мають ядерну зброю, і зниження стратегічних ризиків нашими головними обов'язками", - йдеться в заяві.

Наголошується, що "ядерну війну неможливо виграти і її ніколи не варто починати", а також зазначається, що оскільки використання ядерної зброї матиме далекосяжні наслідки, вона має служити оборонним цілям, стримувати агресію та запобігати війні.   Учасники заяви "твердо переконані", що подальшому поширенню такої зброї необхідно запобігти.   Підписані заяви також підтвердили прагнення працювати з усіма державами з метою безпеки, прогресу в галузі роззброєння та побудови безпечного миру, вільного від ядерної зброї.   У заяві також згадано про намір підвищувати рівень взаємного розуміння та запобігати гонці озброєнь, "яка нікому не дасть вигоди, а тільки буде загрозою для всіх".   Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш привітав заяву країн "ядерної п'ятірки" проти розв'язання війни з використанням ядерної зброї, повідомив його прес-секретар Стефан Дюжаррик. Заяву опубліковано на сайті організації.

"Генсека ООН обнадіює прихильність держав, які мають ядерну зброю, до вжиття заходів із запобігання ядерній війні відповідно до його давнього заклику до діалогу і співпраці із цією метою", - сказано в повідомленні організації.

Зазначається, що Гутерреш чекає більш докладної інформації про майбутні ініціативи ядерних держав із цього питання.