Захист, соціальна підтримка та робота: українцям у Франції назвали основні правила

Українцям у Франції розповіли, як оформити тимчасовий захист та соціальну підтримку.

Франція у 2024 році продовжує приймати українських біженців. Їм забезпечать тимчасовий захист до березня наступного року. А ось дозволений термін перебування збільшено до березня 2025 року. При цьому вони мають право на пільги та притулок.

Зазначимо, що в'їзд до Франції здійснюється на загальних підставах:
  • з діючим біометричним закордонним паспортом
  • або з діючим небіометричним закордонним паспортом та з короткостроковою шенгенською візою
  • довгостроковою візою для в'їзду до Франції або з видом на проживання у Франції чи іншій країні ЄС.

Також приймають документ, що підтверджує статус тимчасово переміщеної особи.

Україна та Франція

До того ж, якщо Ви в'їжджаєте з дитиною, то у разі відсутності в неї закордонного паспорта, в'їзд можливий при внесенні інформації про дитину в закордонний паспорт одного з батьків дитини.

Для отримання документа l'Autorisation provisoire de séjour (APS), зверніться до префектури департаменту за місцем проживання або до пункту "Accueil Ukraine":

В Парижі:

Пункт прийомуза адресою: Paris Event Center, 20, Avenue de la Porte de la Villette – 75019, Paris

Пункт працює щодня з 09:00 до 18:00. На місці знаходяться перекладачі.

Зокрема, українським біженцям доступні такі послуги.

  • перший прийом тимчасово переміщених осіб та надання первинної допомоги: їжа, гігієнічні набори тощо.
  • центр попереднього запису до соціальних працівників
  • перші медичні консультації (присутня лікар)
  • психологічна допомога
  • тимчасове поселення: на місці присутні представники Samu Social для екстреного поселення.

У регіонах звертайтесь до найближчої префектури.

При цьому необхідно мати паспорт громадянина України та інші документи, які обґрунтують Ваше становище. Якщо у Вас є всі підстави, ви отримаєте захист та дозвіл на тимчасове проживання. Потім вас направлять до Управління Імміграції та Інтеграції Франції (OFII).

Зверніть увагу, що тимчасовий захист у Франції надає українцям право на:

  • оформлення тимчасового посвідки на проживання на території Франції з позначкою "одержувач тимчасового захисту";
  • виплату допомоги прохача притулку;
  • дозвіл на професійну діяльність;
  • доступ до медичної допомоги;
  • можливість навчання дітей;
  • підтримку отримання житла.

Крім того, на відміну від статусу звичайних demandeur d'asile ("просителів біженства") з документом APS українці мають ширші права, зокрема: право залишати при собі власний паспорт та інші документи, право на роботу та можливість їздити до рідної країни. Тому клопотати про статус біженця у Франції не рекомендовано.

Житло для українців

Коли ви прибуваєте до Франції, вас на кілька ночей розмістять у пункті тимчасового прийому. Потім на підставі різних факторів – кількість людей, наявність вільних місць та інших висновків соціальних працівників, вам нададуть тимчасове проживання на кілька тижнів/місяць, перш ніж знайдуть постійне місце проживання.

Також враховуйте, що вас можуть розмістити в іншому місті, іншому департаменті або іншому регіоні Франції, відмінному від міста прибуття.

До того ж, українці мають право орендувати житло самостійно. Зробити це можна в будь-якому місті, держава ж може надати необхідні гарантійні вимоги щодо здачі житла завдяки системі VISALE.

Скористатися нею може будь-яка працевлаштована особа віком від 30 років, з умовою, що її доходи не перевищують 1500 євро на місяць і при подачі запиту протягом 6 місяців з моменту працевлаштування, а також будь-яка людина віком до 30 років, яка бажає винаймати житло, незалежно від його становища.

Фінансова та соціальна підтримка

Після отримання тимчасового захисту українці мають право на матеріальну допомогу (ADA), розмір якої залежить від кількості людей у ​​вашій родині. Загалом розмір фінансової підтримки на день становить: 1 особа - 6,80 €, 2 особи - 10,20 €, 3 особи - 13,60 €, 4 особи - 17,00 €, 5 осіб - 20,40 €. Якщо держава не може надати вам безкоштовне житло, ви отримаєте додатково 7,40 € на день.

Для отримання виплат зверніться до Office français de l'immigration et l'intégration (Французьке бюро імміграції та інтеграції).

Медична страховка

Тимчасовий захист передбачає доступ до безкоштовного медичного обслуговування у всіх державних медичних закладах Франції. Для отримання полісу медичного страхування зверніться до Державного фонду медичного страхування (Assurance maladie) за місцем проживання або центром допомоги українцям, якщо ви в Парижі, Ніцці або Страсбурзі.

Пошук роботи

Українці, які набули у Франції статусу тимчасового захисту, мають право на працевлаштування. Знайти роботу може допомогти місцева служба зайнятості – Pole Emploi. Тут можна підібрати вакансії, які не потребують особливого досвіду чи кваліфікації, а також отримати консуль